Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 21 2014

Η Αττικής, οι διοικητικές αλλαγές και οι καυτές αποφάσεις για ΑΜΚ

Η Αττικής, οι διοικητικές αλλαγές και οι καυτές αποφάσεις για ΑΜΚ

«Το μόνο σίγουρο προς το παρόν είναι ότι οι εξελίξεις στην Αττικής τρέχουν βασανιστικά αργά». Η παραπάνω αναφορά έμπειρου στελέχους συμπυκνώνει τις έντονες και υπόγειες διεργασίες σε πολιτικό, θεσμικό αλλά και σε αγοραίο επίπεδο που λαμβάνουν χώρα εν όψει της αύξησης κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής ως 434 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει modus operandi για μια σειρά κρίσιμα ερωτήματα.

Θα συμμετάσχει το ΤΣΜΕΔΕ στην ΑΜΚ ως εγγυητής κάλυψης ή θα ασκήσει μέρος των δικαιωμάτων του κανονικά διατηρώντας, όπως αποφάσισε τουλάχιστον, την καταστατική μειοψηφία της τράπεζας;

To management θα δοθεί στον στρατηγικό και υπό ποιες προϋποθέσεις;

Οι μηχανικοί θέλουν το ΤΣΜΕΔΕ να διατηρήσει τουλάχιστον το 33,4% της Αττικής και αποδέχονται την εκχώρηση του management μόνον εφόσον εισέλθει αναγνωρισμένου κύρους τράπεζα ως στρατηγικός επενδυτής.

Οι αρχές από την άλλη (ΤτΕ, DG Comp) επισημαίνουν τους κινδύνους που απορρέουν από το αν το ΤΣΜΕΔΕ ασκήσει τα δικαιώματά του και δεν περιοριστεί σε ρόλο εγγυητή κάλυψης της ΑΜΚ.

Οι αλλαγές στη δομή του management δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα οδηγήσουν από μόνες τους στη γεφύρωση του χάσματος.

O κ. Γαμβρίλης περιορίστηκε μεν στο ρόλο του μη εκτελεστικού προέδρου, αλλά η διαφορά αντίληψης μεταξύ μηχανικών και αρχών παραμένει, με αποτέλεσμα η ΑΜΚ να κινδυνεύει με αδιέξοδο.

Ήδη, ο ένας εκ των δύο που κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές αποσύρθηκε, ενώ ο άλλος προτείνει ένα σύνθετο και δύσκολο deal. Από την άλλη, οι μέρες περνούν χωρίς να κατατίθενται νέες προσφορές.

Περιθώριο να κατατεθούν νέες προσφορές υπάρχει αρκεί να υποβληθεί στους ενδιαφερόμενους ένα ξεκάθαρο πλαίσιο.

Προς το παρόν η ασάφεια σκοτώνει τον διαγωνισμό καθώς όσοι θέλουν τον έλεγχο της τράπεζας δεν βρίσκουν ανταπόκριση, ενώ πιθανές κοινοπραξίες μικρότερων funds που θα έβαζαν λεφτά χωρίς να απαιτούν το management κρίνεται ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις.

ΥΓ.: Αν συνυπολογισθούν σε όλα αυτά ο πολιτικός κύκλος και η αβεβαιότητα, η αύξηση της Αττικής κινδυνεύει να γίνει θέμα της επόμενης κυβέρνησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v