Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 3 2014

Το ΤΧΣ κρατάει... κάβα από το capital buffer

Το ΤΧΣ κρατάει... κάβα από το capital buffer

Μετά την επιτυχή για τις εγχώριες συστημικές τράπεζες ολοκλήρωση της πανευρωπαϊκής άσκησης προσομοίωσης ανοίγει ο δρόμος για να επιστρέψει η χώρα τα εναπομείναντα κεφάλαια του ΤΧΣ στον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης, μειώνοντας το χρέος.

Μέχρι το τέλος του έτους η κυβέρνηση αναμένεται να θέσει και επίσημα το ζήτημα σε συνάρτηση πάντα με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα και την εξέλιξη της άτυπης διαπραγμάτευσης για τη μεταμνημονιακή σχέση της Ελλάδας με τους δανειστές.

Είναι, όμως, πιθανό η ΕΚΤ να ζητήσει να παραμείνει μέρος του κεφαλαιακού αποθέματος στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε να υπάρχει «μαξιλάρι» για την απευκταία περίπτωση όπου κάποια από τις συστημικές τράπεζες χρειασθεί κεφάλαια.

Το ύψος των αχρησιμοποίητων κεφαλαίων που θα επιστραφούν άμεσα θα αποφασισθεί σε πολιτικό επίπεδο.

Δεν είναι τυχαίο, όμως, ότι η κυβέρνηση έχει μιλήσει σε ανύποπτο χρόνο για μείωση χρέους κατά περίπου 8 δισ. ευρώ από την επιστροφή των αχρησιμοποίητων κεφαλαίων του ΤΧΣ.

Έτσι το χρέος θα μειωθεί άμεσα κατά περίπου 3%, ενώ η δεύτερη δόση της επιστροφής θα διενεργηθεί τους τελευταίους μήνες του 2015 και εφόσον βέβαια κριθεί ότι συντρέχουν οι σχετικές συνθήκες.

Οι τράπεζες θα συμβάλουν καθοριστικά στη μείωση του χρέους, εφόσον επισπευσθεί η διαδικασία ιδιωτικοποίησής τους και ξεπερασθεί η πολιτική αβεβαιότητα.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος της Πειραιώς, Μιχ. Σάλλας, «οι τράπεζες είναι το κρίσιμο μέγεθος που θα σηματοδοτήσει την επιτυχημένη ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v