Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 30 2007

Το... δομημένο του ΤΣΠΕΑΘ και η άνεση της Calyon

Όλα τα ομόλογα, ιδίως δε τα δομημένα, δεν είναι ίδια. Εντούτοις, έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου όλα θεωρούνται ”ύποπτα” και... βλαβερά.

Στην περίπτωση του ΤΣΠΕΑΘ, που αγόρασε δομημένο αξίας 130 εκατ. ευρώ, οι αντιδράσεις είναι έντονες και θα γίνουν ακόμη εντονότερες μετά το ”λουκέτο” της Τρώυλος ΚΕΠΕΥ που μεσολάβησε στη συναλλαγή.

Ωστόσο, στελέχη της CA απαντούν με ψυχραιμία και άνεση στα ερωτήματα για το συγκεκριμένο δομημένα ομόλογο, το οποίο έγινε... δομημένο (από απλό) με το ”πακέτο” swap που έκανε η θυγατρική της, Calyon.

Τι ξέρουν και χαμογελούν οι... ”Γαλάτες”;

Έχουν στα χέρια τους, σύμφωνα με πληροφορίες μας, επίσημη αποτίμηση του δομημένου ομολόγου που πήρε το ΤΣΠΕΑΘ, το οποίο βγάζει το ταμείο κερδισμένο κατά 3,6 εκατ ευρώ.

Η αποτίμηση φέρεται να έχει δοθεί ήδη στην Τράπεζα της Ελλάδος από την Πέμπτη ή την Τετάρτη και σύμφωνα με πληροφορίες βγάζει την καθαρή τιμή του ομολόγου στο 98.

Αν συνυπολογιστούν και δεδουλευμένοι τόκοι 4,83%, λένε οι ίδιοι, η συνολική τιμή διαμορφώνεται στο 102,83. Επομένως τα 130 εκατ. ευρώ έχουν γίνει 133.679.000 ευρώ λόγω του υψηλότατου κουπονιού (6%) που απολαμβάνει για τα πρώτα 5 χρόνια το ομόλογο.

Εάν το Ταμείο είχε τοποθετήσει τα χρήματα αυτά σε απλή προθεσμιακή κατάθεση, σημειώνουν, με τα τότε ισχύοντα επιτόκια 3,40% το ποσό αυτό θα είχε μεταβληθεί σε 133.609.667 ευρώ.

Δηλαδή το Ταμείο έχει ήδη παραπάνω κέρδος περίπου 70.000 ευρώ.

Στην πενταετία το ομόλογο θα έχει ήδη συσσωρεύσει 30% απόδοση η οποία και θα ανατοκιστεί.

Ποιος είναι ο κίνδυνος που έχει; Το επιτόκιο της στερλίνας να βρεθεί κάτω από αυτό του ευρώ μετά τη λήξη της πενταετίας.

Εξέλιξη που προς το παρόν δεν δείχνει πιθανή, επισημαίνουν κύκλοι της CA.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v