Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 7 2007

Η MIFID, ο Αλογοσκούφης και η TτΕ

Θέμα χρόνου θεωρείται η μεταφορά του ελέγχου των επενδυτικών υπηρεσιών που παρέχουν οι τράπεζες, όσον αφορά στην προστασία του επενδυτικού κοινού, στη ζεστή ”αγκαλιά” της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, παρά την αντίδραση της Τραπέζης της Ελλάδος και ορισμένων (;) τραπεζιτών.

Πέραν του ότι αυτό είναι το λογικό με βάση την κοινοτική οδηγία MIFID, η εγκαθίδρυση μιας ενιαίας εποπτικής αρχής σε θέματα προστασίας του επενδυτή φαίνεται ότι έχει την αμέριστη υποστήριξη του υπουργείου Οικονομίας και προσωπικά του κ. Αλογοσκούφη.

Ξεκάθαρα υπέρ της ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έχει ταχθεί συχνότατα και το προεδρείο του ΣΜΕΧΑ, ώστε να ελέγχονται από αυτήν και οι τράπεζες σε ό,τι αφορά τις επενδυτικές δραστηριότητες και να υπάρχει ”ενότητα” στον έλεγχο και στην εποπτεία.

Οπότε είναι μάλλον περιττό να πούμε ότι στηρίζουν ανεπιφύλακτα τη θέση της Κεφαλαιαγοράς και του υπουργού στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Άλλωστε στις ανεπτυγμένες αγορές, στις οποίες πάντα θέλουμε να μοιάζουμε, μία αρχή ελέγχει το χρηματοοικονομικό σύστημα κι όχι… δύο.

Κι αυτή είναι πάντα η αρχή που ελέγχει τις κεφαλαιαγορές κι όχι η Κεντρική Τράπεζα, που άλλη είναι η δουλειά της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v