Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 5 2015

Οι έρευνες πετρελαίου, οι δηλώσεις και οι... αποχωρήσεις

Οι έρευνες πετρελαίου, οι δηλώσεις και οι... αποχωρήσεις

«Αύριο κληρώνει» για τις έρευνες πετρελαίου σε Δυτική Πελοπόννησο, Αιτωλοακαρνανία και Άρτα - Πρέβεζα. Το μεσημέρι αναμένονται οι προσφορές των ενδιαφερομένων εταιρειών.

Ο αριθμός τους μέχρι να προκηρυχθούν οι εκλογές ήταν μεγάλος, καθώς οι επισκέψεις στο data room που άνοιξε στο υπουργείο ήταν μεγάλος.

Μετά όμως την προκήρυξη των εκλογών και κυρίως μετά τις τοποθετήσεις στελεχών της τότε αντιπολίτευσης και σήμερα της κυβέρνησης, για το είδος των προκρινόμενων συμβάσεων, το ενδιαφέρον «πάγωσε». Με λίγα λόγια, το κυβερνών κόμμα τάσσεται υπέρ των συμβάσεων διανομής της παραγωγής έναντι των συμβάσεων μίσθωσης που προβλέπονται στη συγκεκριμένη προκήρυξη.

Το ενδιαφέρον που θέλει να επισημάνει ο ΧΑΜ, είναι ότι σκεπτικισμό για τη συμμετοχή ή όχι στη διαδικασία, δείχνει και η εταιρεία που προκάλεσε την προκήρυξη, δηλαδή η ιταλική ENEL. Η εταιρεία αυτή επρόκειτο να καταθέσει κοινή προσφορά με τα ΕΛ.ΠΕ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρεία σκέφτεται να μην συμμετάσχει φοβούμενη ότι θα εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις με το Δημόσιο που δύσκολα θα τελεσφορήσουν. Έτσι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη ένας μαραθώνιος προκειμένου οι Ιταλοί να αναθεωρήσουν την στάση τους, κάτι που εύχεται και ο ΧΑΜ.

Υποψήφια εταιρεία για κατάθεση πρότασης προετοιμάζεται και η Energean Oil. Μέχρι στιγμής όμως , τίποτε δεν είναι 100% βέβαιο. Ας μην ξεχνάμε ότι μεγαλομέτοχος στην ελληνική εταιρεία είναι το αμερικανικό fund Third Point, που θέλει να είναι πολύ προσεκτικό στην ανάληψη ρίσκου.

Τέλος να θυμίσουμε ότι οι τρεις χερσαίες περιοχές είναι από τις πλέον πρόσφορες για παραχώρηση, καθώς έχουν προηγηθεί εκτεταμένες έρευνες και ικανοποιητικός αριθμός γεωτρήσεων.

Ωστόσο, η συγκυρία των χαμηλών τιμών πετρελαίου σε συνδυασμό με τις αντικρουόμενες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, προκάλεσαν κλίμα αβεβαιότητας.

Καλό θα ήταν να το κατανοήσουν οι πολιτικές ηγεσίες των αρμόδιων υπουργείων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v