Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 23 2007

Η JP MORGAN, η ΝΑΜ και ο... ”απατημένος σύζυγος”

”Σφίγγουν” τα πράγματα στην υπόθεση του ομολόγου, καθώς την ανακοίνωση της NΑΜ σύμφωνα με την οποία η JP MORGAN γνώριζε ότι θα γίνουν περαιτέρω συναλλαγές με το περιβόητο ομόλογο, έως τώρα έχει ακολουθήσει η... έλλειψη απάντησης από πλευράς του διεθνούς επενδυτικού κολοσσού.

Όπως άλλωστε ήδη έχουμε σχολιάσει, θα ήταν λίγο δύσκολο η ΝΑΜ να κρατήσει ένα δομημένο ομόλογο που ισοδυναμούσε με περίπου… 30% του ενεργητικού της, κάτι που δεν μπορεί να μην ήξερε και κάποιος από τα αρμόδια στελέχη της JP.

Προφανώς ψάχνονται κι εκείνοι να βρουν… ΠΟΙΟΣ ακριβώς ήξερε. Κι όταν τον βρουν θα τον καρατομήσουν με τον δικό τους τρόπο. Τα κέρδη άλλωστε που αποκόμισε η JP MORGAN από αυτή τη συναλλαγή είναι εντελώς ασήμαντα μπροστά στο πλήγμα το οποίο έχει υποστεί το διεθνές κύρος της.

Θυμηθείτε το αυτό, τώρα ή μετά, κάποιος εκεί πέρα (μπορεί και περισσότεροι από ένας, για να εξηγούμαστε) θα πάει… σπίτι του!

Αν όμως κάποιος ”ήξερε”, κι αυτός ο κάποιος ήταν εκείνος που φέρεται να είχε πολύ καλές και ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ σχέσεις με αρμόδιο κυβερνητικό παράγοντα, τότε η υπόθεση αποκτά εντελώς άλλη διάσταση για την ίδια την κυβέρνηση.

Για να το πούμε ”λαϊκά”, εφόσον η JP Morgan ”ήξερε” για την περαιτέρω πορεία του ομολόγου, τότε και ο συνομιλητής της στα αρμόδια υπηρεσιακά γραφεία επίσης ”ήξερε”.

Διότι, εδώ που τα λέμε, τα Ταμεία ήξεραν από μήνες πριν ότι θα εκδοθεί το ομόλογο (περί αυτού έχουν δημοσιευτεί στοιχεία), προφανώς και η Ακρόπολις το ήξερε (επίσης βέβαιο), η ΝΟRTH το ήξερε, οπότε θα πρέπει να υποθέσουμε ότι μόνο σε μία πλευρά επικράτησε η λογική των… ”σινικών τειχών”, σε αυτή του… Γενικού Λογιστηρίου.

Όλοι οι άλλοι δηλαδή το είχαν ”βούκινο” και μόνο το Λογιστήριο του Κράτους -μέρος δηλαδή του κράτους, όπως είναι με τον τρόπο τους και τα Ταμεία- ήταν ο… ”απατημένος σύζυγος”. Που δεν ήξερε και βεβαίως δεν... ρώτησε!

Ειδικά δε εφόσον προκύψει ότι υπάρχουν παλαιές και εδραιωμένες ”σχέσεις” μεταξύ των φερόμενων ως ”συνομιλητών” στην υπόθεση της έκδοσης του ομολόγου (όπως έντονα φημολογείται από καιρό), το οποίο, θυμίζουμε, εκδόθηκε με ανάδοχο την JP MORGAN κατόπιν πρότασής της, τα πράγματα καθίστανται ακόμη πιο δύσκολα.

Δύσκολα για το μέρος εκείνο της κυβέρνησης που μέχρι σήμερα, για λόγους τους οποίους εκείνο γνωρίζει, επιδιώκει να κλείσει την υπόθεση εντελώς… ”αναίμακτα”.

Οι πληροφορίες μας όμως είναι ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει πει ακόμη την τελευταία του λέξη για το θέμα.

Κι ακόμη, είναι εμφανές ότι ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας, ανεξαρτήτως των σκληρών δηλώσεών του για τις γενικές πτυχές της υπόθεσης και την εκμετάλλευσή της από την αντιπολίτευση, κρατά πλέον συγκεκριμένες -διακριτικές πλην όμως... ευδιάκριτες- αποστάσεις από την… ”εστία” της καταιγίδας.

Πολιτικό κριτήριο έχει, οξύνοια έχει, κάτι θα έχει ”υποψιαστεί”.

Υ.Γ.: Μέχρι στιγμής μάλλον δεν έχει υπάρξει επαρκής ενασχόληση με τον ρόλο τον οποίο έχει παίξει η HVB στην όλη υπόθεση. Έτσι κατά... τύχη υπήρξε μέρος της αλυσίδας των μεταβιβάσεων;

Έχουν άραγε κληθεί εκπρόσωποί της να καταθέσουν στις αρμόδιες αρχές;

Υ.Γ. 2: Χωρίς να εννοούμε ότι πρόκειται για αντίστοιχη περίπτωση, το τονίζουμε για να μην παρεξηγηθούμε, σας θυμίζουμε ότι το ίδιο -περί μη επαρκούς ενασχόλησης- είχαμε πει πρώτοι πριν από αρκετό καιρό και για την εμπλοκή της... Τρώυλος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v