Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 17 2015

Εθνική: Τα καυτά ντεσού της συμφωνίας για Πανγαία

Εθνική: Τα καυτά ντεσού της συμφωνίας για Πανγαία

Από το μικροσκόπιο της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) πέρασε η συμφωνία για την πώληση ποσοστού 66% του μετοχικού κεφαλαίου της Πανγαία στο private equity INVEL.

Όπως έγραψε το Euro2day.gr  η διάρθρωση της αρχικής συμφωνίας ήταν σε αρκετά -και σημαντικά- σημεία διαφορετική από αυτήν που τελικώς υιοθετήθηκε. Οι τροποποιήσεις επήλθαν κατόπιν παρέμβασης της DG Comp, ώστε να δοθεί η τελική έγκριση για τη συμφωνία.

Ειδικότερα, ενώ αρχικά προβλεπόταν πώληση του 49% της Πανγαία στην INVEL και εν συνεχεία αύξηση κεφαλαίου εις είδος (με εισφορά δηλαδή ακινήτων), η DG Comp ζήτησε να μη συμμετάσχει η Εθνική σε περαιτέρω κινήσεις χρηματοδότησης της Πανγαία. Αποτέλεσμα ήταν να περιορισθεί η αρχικώς προβλεπόμενη αύξηση κεφαλαίου με εισφορά εις είδος σε μόλις 73,5 εκατ. ευρώ, που καλύφθηκαν εξ ολοκλήρου από την INVEL.

Έτσι το private equity απέκτησε το 66% του μετοχικού κεφαλαίου της Πανγαία ΑΕΕΑΠ καταβάλλοντας 579,6 εκατ. ευρώ μετρητοίς και εισφέροντας ακίνητα αξίας 73,5 εκατ. ευρώ.

Η Εθνική από την πλευρά της πούλησε στην τιμή που είχε αποτιμημένη την Πανγαία στα βιβλία της και όχι με discount όπως συνηθίζεται σε ανάλογες συμφωνίες.

Το αυξημένο ρίσκο που ανέλαβε η INVEL αγοράζοντας, στο 100% της εκτιμώμενης αξίας της Πανγαία, το αντισταθμίζει από τη χρηματοδότηση του deal κατά 60% με -χαμηλού επιτοκίου- δανεισμό και την εισφορά ακινήτων.

Από τα 579,6 εκατ. ευρώ που κατέβαλε, τοις μετρητοίς, η Invel τα 161,3 εκατ. αποτελούν ίδια συμμετοχή και τα υπόλοιπα 418,3 εκατ. δανεισμό από την Εθνική με spread 2,75%.

Η Εθνική έλαβε ως ενέχυρο για το δάνειο το σύνολο των μετοχών που κατέχει η INVEL στην Πανγαία και όχι μόνο αυτές που αποκτιούνται μέσω δανειοδότησης. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση αδυναμίας εξυπηρέτησης του δανείου η INVEL κινδυνεύει να χάσει τα 161 εκατ. ευρώ της ίδιας συμμετοχής, καθώς και ακίνητα αξίας 73 εκατ. ευρώ που εισέφερε στην Πανγαία.

Επιπρόσθετα, η τράπεζα διατήρησε τον έλεγχο του management για μια 5ετία, παρότι θα κατέχει μόλις το 34% του μετοχικού της κεφαλαίου, και ως εκ τούτου ενοποιεί το σύνολο των κεφαλαίων της Πανγαία (σ.σ. μείον το δάνειο).

Με δεδομένο ότι η δομή της συμφωνίας ελέγχθηκε και εγκρίθηκε από την DG Comp και το ΤΧΣ, η έρευνα είτε αφορά κινήσεις της Πανγαία πριν από τη συμφωνία είτε προέκυψε γιατί υπάρχουν υπόνοιες για παράπλευρα οφέλη από όσους τη χειρίστηκαν.

Αν δεν ισχύει κανείς από τους παραπάνω λόγους πρόκειται για άλλη μια έρευνα που διατάσσεται στον απόηχο του θορύβου που δημιουργεί το οξυμένο πολιτικό κλίμα και τα επιχειρηματικά μικροσυμφέροντα.

ΥΓ.: Το ΣΔΟΕ διερεύνησε, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, το περασμένο φθινόπωρο αγορά μεγάλου ακινήτου από την Πανγαία η οποία είχε δρομολογηθεί από την προηγούμενη διοίκηση της Εθνικής και ολοκληρώθηκε από τη νυν (διοίκηση Τουρκολιά). Και η αίσθηση που δημιουργήθηκε τότε ήταν ότι το θέμα έκλεισε...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v