Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 11 2007

Aegean: Funds, κουμπαριές και... business ethics

Ελπίζουμε ότι η ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή το βράδυ η Aegean, με την οποία τονίζεται ότι οι μέτοχοί της ΚΑΤΕΛΗΞΑΝ ότι προχωρούν στην είσοδο της εταιρίας στη Σοφοκλέους, είναι όντως τελεσίδικη.

Και λέμε ότι το... ελπίζουμε αυτό, διότι οι πληροφορίες που κάνουν τον γύρο των δημοσιογραφικών γραφείων αποκαλύπτουν ένα παρασκήνιο μηνών, με προσφορές και ”σφήνες”, κουμπάρους και συγκρουόμενα επιτελεία private equity funds, που δημιούργησαν έναν ιδιότυπο πλειοδοτικό διαγωνισμό.

Και μάλιστα έναν διαγωνισμό που –όπως τουλάχιστον αναφέρουν οι κακές γλώσσες- θύμισε τελικά περισσότερο διαπραγματεύσεις ιδιωτών για… οικόπεδο προνομιούχου τοποθεσίας με θέα στη θάλασσα, παρά αεροπορική εταιρία που είναι έτοιμη να πρωταγωνιστήσει στο χρηματιστηριακό ταμπλό, ενδιαφέροντας Έλληνες και ξένους θεσμικούς.

Κοινώς, αν τα business ethics είναι ένα τεντωμένο σχοινί, κάποιοι μέτοχοι της εταιρίας στην καλύτερη περίπτωση φέρονται να ακροβάτησαν πάνω του!

Οι πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι τελικά ουδέποτε υπήρξε τελεσίδικη και άνευ όρων προσφορά (που να μην έχει δηλαδή μια σειρά από ”subject to”, όπως έχουν οι αρχικές μη δεσμευτικές προσφορές) της TPG προς τους μετόχους της Aegean!

Ωστόσο, τελεσίδικη προσφορά φέρεται να υπήρξε από το άλλο private equity που κάνει δουλειές στη χώρα μας, την BC Partners.

Όπως πληροφορηθήκαμε, ο κ. Νίκος Σταθόπουλος της BC Partners είχε ”αποκλειστική διαπραγμάτευση” με μετόχους της Aegean (βασικότερος των οποίων είναι η οικογένεια Βασιλάκη με ποσοστό 45%), το διάστημα της οποίας ήταν περίπου 30 ημέρες.

Βασικός συνομιλητής του από την πλευρά της Aegean ήταν -σε αυτό συγκλίνουν όλες οι πληροφορίες μας- ο κ. Ευτύχης Βασιλάκης.

Στο τέλος αυτού του διαστήματος, η BC φέρεται να ζήτησε μια παράταση ημερών στο exclusivity (που σημαίνει ότι θα συνέχιζε η πλευρά της Aegean να μην μπορεί να διαπραγματεύεται με άλλους) προκειμένου να γίνουν οι νομικές και λοιπές διατυπώσεις, την οποία όμως δεν έλαβε γραπτώς, τουλάχιστον με τη νομική έννοια του όρου.

Η οριστική προσφορά της BC -και η μόνη δεσμευτική προσφορά που υπήρξε- δόθηκε πράγματι εντός ολίγων ημερών από τη λήξη της γραπτής προθεσμίας του exclusivity.

Εκείνη όμως την ώρα, προς μεγάλη έκπληξη της BC Partners (που είχε φάει έναν μήνα να μελετάει τη δουλειά για να κάνει ολοκληρωμένο και δεσμευτικό από πάσης πλευράς offer), προέκυψε η… ”σφήνα” της TPG.

Μια ”σφήνα” με μη δεσμευτική βέβαια προσφορά (από αυτές που εξαρτώνται από όρους χρηματοδότησης, από οικονομικό έλεγχο κ.λπ.) που ήταν όμως λίγο καλύτερη σε -μη δεσμευτικό ωστόσο- τίμημα.

Έτσι το δεσμευτικό offer της BC δεν έγινε δεκτό και επειδή η αγορά είναι μικρή, αυτομάτως έγινε και η σύνδεση με το γεγονός ότι ο κ. Ευτύχης Βασιλάκης είναι… κουμπάρος του κ. Φίλιππου Κωστελέτου της TPG.

Από την άλλη πλευρά, όμως, υπήρχε και ο κ. Θανάσης Λασκαρίδης, ο γνωστός εφοπλιστής, ο οποίος πρώτον δεν είναι... κουμπάρος του κ. Κωστελέτου και δεύτερον, έχοντας ήδη κάνει ένα πολύ μεγάλο και σοβαρό deal, αυτό της HYATT, με την BC Partners και τον κ. Σταθόπουλο, φαίνεται να λαμβάνει πολύ σοβαρά τα θέματα της φήμης του, στο σκέλος των business ethics.

Και ενδεχομένως έχει ο άνθρωπος σχέδια και για άλλα μεγάλα deals στο προσεχές μέλλον.

Έτσι, έχοντας ποσοστό της τάξεως του 25% στην Aegean, αλλά και δικαίωμα πρώτης άρνησης, αν άλλοι μέτοχοι πουλήσουν το ποσοστό τους, μπλόκαρε τη ”σφήνα” της TPG και επανέφερε την εταιρία στην τροχιά του χρηματιστηρίου, όπως πιστοποίησε η ανακοίνωση της Παρασκευής.

Καλό λοιπόν το γεγονός ότι η εταιρία έτυχε του ενδιαφέροντος όχι ενός αλλά δύο μεγάλων private equity, γιατί αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πραγματική ”αξία” στην εταιρία.

Όλο αυτό όμως το παρασκήνιο που βγαίνει προς τα έξω δεν αφήνει την καλύτερη επιχειρηματική ”γεύση”, ειδικά σε μια περίοδο όπου οι... ”κουμπάροι” έχουν –για άλλους βέβαια λόγους- χτυπήσει… πρωτοσέλιδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v