Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 31 2015

Κυβερνητική «στροφή στο ρεαλισμό» για τις έρευνες πετρελαίου

Κυβερνητική «στροφή στο ρεαλισμό» για τις έρευνες πετρελαίου

Αναμενόμενη η χθεσινή απόφαση του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης να παρατείνει κατά δύο μήνες την προθεσμία υποβολής προσφορών για έρευνα υδρογονανθράκων στα 20 θαλάσσια μπλοκ του Ιονίου και Νότια της Κρήτης.

Είναι γνωστό στους ανθρώπους του χώρου ότι το ενδιαφέρον των ξένων εταιρειών για τις περιοχές αυτές πάγωσε μόλις φάνηκε στις αρχές του χειμώνα ότι η χώρα οδεύει σε εκλογές οι οποίες θα αναδείκνυαν πρώτο κόμμα το ΣΥΡΙΖΑ.

Ο λόγος για το πάγωμα είχε να κάνει με τις θέσεις του κόμματος για τις έρευνες υδρογονανθράκων και τις συμβάσεις παραχώρησης, όπως αυτές εκφράστηκαν στη Βουλή από τον τότε βουλευτή και σημερινό Γ.Γ. Ενέργειας του υπουργείου, Απόστολο Αλεξόπουλο.

Η χθεσινή εξέλιξη λοιπόν έχει δύο στοιχεία που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν θετικά όσο επικρατεί αβεβαιότητα ως προς τη δυνατότητα της κυβέρνησης να εκφράζεται με ενιαία θέση σε θέματα άσκησης πολιτικής.

Το πρώτο θετικό είναι ότι ο διαγωνισμός θα συνεχιστεί με τους ισχύοντες όρους, χωρίς καμία αλλαγή.

Το δεύτερο ότι η κυβέρνηση θέλει να υπάρξουν αποτελέσματα. Δηλαδή να εκδηλωθεί ενδιαφέρον, ώστε να εμφανιστεί ότι διαθέτει αξιοπιστία απέναντι στην επιχειρηματική κοινότητα. Μάλιστα για την προσέλκυση επενδυτών το υπουργείο (ή η ΕΔΕΥ;) θα αναλάβει πρωτοβουλίες ενημέρωσης (δηλαδή road show συνήθως σε Λονδίνο, Χιούστον Τέξας, Ντένβερ Κολοράντο κ.λπ.) χωρών(;) και εταιρειών.

Αν και το περί ενημέρωσης χωρών δεν το καταλαβαίνουμε, αφού στο διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος μόνο εταιρείες, το προσπερνάμε εντάσσοντάς το στην ανάγκη να εμφανίζεται η κίνηση ως «πολιτικώς ορθή» και σύμφωνη με τις προεκλογικές διακηρύξεις των συγκυβερνώντων κομμάτων.

Με όλα αυτά, τη χθεσινή απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου θα τη χαρακτηρίζαμε στροφή στο ρεαλισμό και σε πλήρη διάσταση (ευτυχώς) με τις ανεκδιήγητες προτάσεις Καμμένου περί 70-30 «συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v