Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 27 2015

Πόσο «κούρεμα» στις εγγυήσεις αντέχουν οι τράπεζες

Πόσο «κούρεμα» στις εγγυήσεις αντέχουν οι τράπεζες

ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΕΝΕΧΥΡΑ: Με haircut 25% κάνει αποδεκτά τα ομόλογα με εγγύηση Δημοσίου (Πυλώνας ΙΙ) η Τράπεζα της Ελλάδος για χορήγηση ρευστότητας μέσω ELA. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία των παρουσιάσεων των τραπεζών για τα αποτελέσματα δ' τριμήνου. 

Σε περίπτωση που η ΕΚΤ αποφασίσει να αυξήσει το κούρεμα στα επίπεδα του 35% - 40% το πλήγμα για τις τράπεζες θα είναι σημαντικό, πλην όμως ανεκτό, καθώς, όπως έγραψε το Euro2day.gr, έχουν δυνατότητα νέων εκδόσεων ύψους 30 - 40 δισ. ευρώ.

Το ενδεχόμενο να σταματήσει η ΤτΕ να κάνει αποδεκτούς τους παραπάνω τίτλους αποτελεί στον αντίποδα καταστροφική εξέλιξη για τις τράπεζες και ως εκ τούτου προς το παρόν δεν εξετάζεται.

 

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της όσον αφορά τις ζημιές στα χαρτοφυλάκια δανείων προχώρησε στο δ' τρίμηνο της περασμένης χρονιάς η Εθνική.

Η απόφαση λήφθηκε λόγω της αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας και των χειρότερων από το αναμενόμενο τάσεων στην οικονομία (ονομαστικό ΑΕΠ, ανεργία, παράταση αναστολής πλειστηριασμών).

Αποτέλεσμα ήταν οι σωρευμένες προβλέψεις για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια να φθάσουν στα 5,5 δισ. ευρώ στις 31/12/2014, αυξημένες κατά 1,28 δισ. σε σχέση με το τέλος του 2013.

Αντίστοιχα, οι σωρευμένες προβλέψεις για επιχειρηματικά δάνεια διαμορφώθηκαν σε 3,1 δισ., υψηλότερες κατά 717 εκατ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2013.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v