Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 23 2015

Οι... ταραντέλες μεταξύ ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ και τα ασυμβίβαστα

Οι... ταραντέλες μεταξύ ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ και τα ασυμβίβαστα

Στις 2 Απριλίου ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης ανακοίνωσε την πρότασή του για το νέο Δ.Σ. της ΔΕΗ, στην οποία ως αντιπρόεδρος και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος αναφερόταν ο Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Μανώλης Κορωνιωτάκης.

Στις 3 Απριλίου ο ΧΑΜ έγραφε μεταξύ άλλων ότι υπάρχει ασυμβίβαστο στην τοποθέτηση του κ. Κορωνιωτάκη στη συγκεκριμένη θέση.

Και αυτό επειδή ο προτεινόμενος ως αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔEΗ είναι στέλεχος του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και ο Νόμος 4001, όπως και η κοινοτική οδηγία 72/2009, θέτουν αυστηρούς περιορισμούς στις σχέσεις ΔΕΗ-ΑΔΜΗΕ, με τον δεύτερο να είναι υποχρεωμένος να τηρεί πλήρη διοικητική και διαχειριστική ανεξαρτησία από εταιρεία στην οποία προσφέρει υπηρεσίες χρήσης των υποδομών του.

Στις 21 Απριλίου συγκροτήθηκε εν τέλει σε σώμα το νέο Δ.Σ. της ΔEΗ. Σε αυτό, το στέλεχος του ΑΔΜΗΕ εμφανίζεται ως μη εκτελεστικό μέλος. Από την εξέλιξη συμπεραίνουμε ότι έστω με κάποια καθυστέρηση οι αρμόδιοι της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου κατάλαβαν ότι όσο η Ελλάδα παραμένει μέλος της Ε.Ε. δεν μπορούν να αγνοούν το ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των ενεργειακών φορέων, καθώς θέτουν σε κίνδυνο την πιστοποίησή τους από τα κοινοτικά όργανα.

Ας σημειωθεί εδώ ότι στέλεχος Ανεξάρτητου Διαχειριστή δεν μπορεί να είναι καν μέλος Δ.Σ ενεργειακής εταιρείας που χρησιμοποιεί τα δίκτυά του.

Όπως όμως μαθαίνουμε, σχετικά σύντομα και μόλις ρυθμιστούν κάποιες εσωτερικές (κομματικοσυνδικαλιστικές) ισορροπίες, ο κ. Κορωνιωτάκης θα παραιτηθεί από το Δ.Σ. της ΔΕΗ, προκειμένου να αναλάβει τη μία από τις δύο κορυφαίες θέσεις στη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ.

Ηδη ο σημερινός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ανεξάρτητου Διαχειριστή βρίσκεται υπό παραίτηση και επίκειται η έναρξη της αρκετά πολύπλοκης διαδικασίας για την τοποθέτηση των νέων μελών του Δ.Σ. και των επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v