Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 28 2015

Σπύρος Σαγιάς: Τα μυστικά του «λίμπερο» της κυβέρνησης

Σπύρος Σαγιάς: Τα μυστικά του «λίμπερο» της κυβέρνησης

Μπορεί για κάποιους να ήταν έκπληξη η επιλογή του Σπύρου Σαγιά για τη θέση του Γενικού Γραμματέα της κυβέρνησης, αλλά ελάχιστοι εξεπλάγησαν με την τοποθέτηση του γνωστού δικηγόρου ως επικεφαλής της ειδικής ομάδας συντονισμού με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών στην Αθήνα.

Ο κ. Σαγιάς, από την εποχή των κυβερνήσεων Σημίτη, είναι πανταχού παρών με εκλεκτή πελατεία από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και ειδίκευση στις λεπτές διαπραγματεύσεις. Γι' αυτόν το λόγο φαίνεται πως επιστρατεύθηκε για να παίξει το ρόλο του "λίμπερο" στο νέο γύρο παζαριών με τους δανειστές.

Οσοι παρακολουθούν τη δράση του δικηγορικού γραφείου του οποίου ήταν επικεφαλής μέχρι την ανάληψη της κρατικής θέσης υποστηρίζουν πως συμμετείχε σχεδόν σε όλες τις συμβάσεις παραχώρησης των τελευταίων ετών: από την παραχώρηση του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ στην Cosco, μέχρι την παραχώρηση του Αγίου Κοσμά στην Παρνασσός του Παναγιώτη Πανούση, σύμβαση που τελικώς ναυάγησε, όπως και άλλα σχέδια αξιοποίησης ολυμπιακών ακινήτων.

Ο Σπύρος Σαγιάς συνεργαζόταν ταυτόχρονα με μεγάλους πελάτες του δημοσίου (από πλήθος υπουργείων της περιόδου Σημίτη, μέχρι οργανισμούς όπως η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου) και με εκλεκτή πελατεία του ιδιωτικού τομέα, όπως ο όμιλος του Σωκράτη Κόκκαλη (ήταν σύμβουλος της διαδικασίας παραχώρησης του Σταδίου Καραϊσκάκη) και πολυεθνικές όπως η Stanleybet, η οποία επιχείρησε να αμφισβητήσει το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ και να ανοίξει πρακτορεία στην Ελλάδα, καθώς και η κινεζική Cosco.

Ο κ. Σαγιάς ήταν για χρόνια γνωστός για τις στενές σχέσεις του με υπουργούς και στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ηταν, επίσης, γνωστός για το γεγονός πως αρκετές από τις ιδιωτικοποιήσεις - παραχωρήσεις όπου συμμετείχε ως νομικός σύμβουλος τα τελευταία χρόνια είτε είχαν ατυχή κατάληξη, είτε καθυστερούν, με ευθύνη των συναρμοδίων υπουργών. Τέτοια παραδείγματα είναι ο ΟΣΕ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κ.λπ.

Πρόσφατα, μάλιστα, βρέθηκε στο στόχαστρο της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή μία από τις υποθέσεις που διαχειρίστηκε για λογαριασμό της ΕΤΑΔ και αφορούσε την πολυετή διαμάχη της τελευταίας με τον επιχειρηματία Παντελή Μαντωνανάκη, εταιρεία του οποίου διαχειρίζεται το πρώην Ξενία Λαγονησίου. Η δικαστική διαμάχη μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζεται επί χρόνια και αυτές τις ημέρες επρόκειτο να γίνει ένα ακόμα δικαστήριο.

Ο Σπύρος Σαγιάς θεωρείται άνθρωπος με ικανότητες και μεγάλη εμπειρία στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και των ακινήτων, αλλά και δικηγόρος που έχει διαχειριστεί ευαίσθητες υποθέσεις πολύ μεγάλης αξίας για το δημόσιο ή για τους ιδιώτες πελάτες του.

Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στο Εμπορικό Δίκαιο (D.E.A.) από το Πανεπιστήμιο Panthéon Assas Paris II.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v