Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 4 2007

Όλο και... αγριεύουν οι ξένοι της Σοφοκλέους

Δείγμα των μεγάλων αλλαγών που επέρχονται η υποχρεωτική υποχώρηση της ΓΕΚ σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή μελών του Δ.Σ. της με 49% στην ενεργειακή θυγατρική, κατόπιν της αντίδρασης ξένων επενδυτών, η οποία αποτυπώθηκε άμεσα και στο ταμπλό.

Από τη στήλη αυτή έγκαιρα επισημάναμε ότι ακόμη και οι πιο καλές ελληνικές εταιρίες, όπως η ΓΕΚ και η ΤΕΡΝΑ, πρέπει πλέον να προσαρμόζονται στις αντιλήψεις περί ”εταιρικής διακυβέρνησης”, όπως αυτές επικρατούν στο εξωτερικό.

Κι αν για τη συγκεκριμένη περίπτωση όσα συνέβησαν δεν ήταν παρά ένα λίγο-πολύ ”στιγμιαίο γεγονός”, καθώς οι βασικοί μέτοχοι έχουν δείξει ότι ξέρουν να φέρνουν αποτελέσματα υπέρ του κάθε μετόχου, σε άλλες περιπτώσεις τα κρούσματα μπορεί να έχουν πολύ πιο βαριά μορφή.

Γενικώς, οι Έλληνες βασικοί μέτοχοι, στη συντριπτική τους πλειονότητα και managers των εταιριών τους, είχαν συνηθίσει να θεωρούν ότι πρόκειται για την ”εταιρία τους”.

Για τους ξένους όμως αυτό το ”τους” έχει συγκεκριμένα όρια όταν πρόκειται για εισηγμένη. Κι αν τα όρια αυτά ξεπεραστούν, θα αρχίσει ολοένα και περισσότερο να… βρέχει μετοχές!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v