Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 6 2007

Ασφαλιστικές: Τα χρυσοφόρα... αγροδασοκτήματα!

Αν κάποιος πιστεύει ότι είναι ειδικός στα χρηματοοικονομικά, του συστήνουμε να πάρει προηγμένα σεμιναριακά μαθήματα, μελετώντας το πώς ορισμένες ασφαλιστικές εταιρίες ”φουσκώνουν” τα στοιχεία του ισολογισμού τους!

Μια κλασική περίπτωση είναι αυτή του ”αγροδασοκτήματος”.

Βήμα πρώτο: Η ασφαλιστική εταιρία αγοράζει το αγροδασόκτημα π.χ. έναντι 1 εκατ. ευρώ και μάλιστα όχι τοις μετρητοίς, αλλά με 50.000 ευρώ προκαταβολή και δεκάδες μηνιαίες δόσεις, σαν να αγόραζε ψηστιέρα από τον Κωτσόβολο...

Βήμα δεύτερο: Έλα όμως που η αντικειμενική αξία του ”αγροδασοκτήματος” η οποία προκύπτει είναι 10 εκατ. ευρώ (!).

Βήμα τρίτο: Η ασφαλιστική εταιρία αποτιμά στα λογιστικά της βιβλία το συγκεκριμένο αγροδασόκτημα όχι στο 1 εκατ. ευρώ που το αγόρασε, ούτε στα 10 εκατ. ευρώ της αντικειμενικής αξίας, αλλά π.χ. στα 15 εκατ. ευρώ, λόγω του ότι κάποιος ”ανεξάρτητος εκτιμητής” τόσο όρισε την ”εύλογη αξία” του (!) (!).

Συμπερασματικά, λοιπόν, η ασφαλιστική εταιρία κατέβαλε προκαταβολικά 50.000 ευρώ και ενίσχυσε τα περιουσιακά της στοιχεία με 15 εκατ. ευρώ και τα κέρδη της κατά 14 εκατ. ευρώ (!) (!) (!).

Βήμα τέταρτο: Τώρα, ενδέχεται στη συνέχεια -εννοείται μετά την αγορά- να βρεθεί ότι το αγροδασόκτημα μεγάλωσε και... έγινε περισσότερα στρέμματα (!) (!) (!) (!).

Οπότε και η αποτίμηση από τα 15 εκατ. ευρώ μπορεί να σκαρφαλώσει στα 20 εκατ. ευρώ!

Εν τω μεταξύ, η ασφαλιστική εταιρία που έχει εξοφλήσει το αγροδασόκτημα, έχει καταβάλει το 1 εκατ. ευρώ και έχει αποκτήσει ένα ακίνητο που στα λογιστικά της βιβλία το αποτιμά στα 20 εκατ. ευρώ και έχει επηρεάσει ανοδικά την κερδοφορία της κατά 19 εκατ. ευρώ (!).

Τώρα το γιατί ένας ιδιώτης δρα ως καραμουρτζούνης και πουλάει το αγροδασόκτημά του στο 1 εκατ. ευρώ και ο ”ανεξάρτητος οίκος” το αποτιμά στα 20 εκατ. ευρώ, είναι ένα ερώτημα που ζητάει απάντηση.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι στις μέρες μας σπανίζει το ενδεχόμενο κάποιος από τους αντισυμβαλλομένους να είναι βλάκας...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v