Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 15 2015

Ο Λαφαζάνης, η ΔΕΗ και οι αλήθειες για το ενεργειακό κόστος

Ο Λαφαζάνης, η ΔΕΗ και οι αλήθειες για το ενεργειακό κόστος

«Κήρυγμα» για τη σημασία που έχει το χαμηλό κόστος της ενέργειας στην ανάπτυξη της οικονομίας και στη μείωση της ανεργίας, έκανε την Παρασκευή ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Νικόλαου Μαυραγάνη, για την βιωσιμότητα της ενεργοβόρας ΛΑΡΚΟ, ο υπουργός παραδέχτηκε ευθαρσώς ότι οι ελληνικές βιομηχανίες χάνουν σε ανταγωνιστικότητα λόγω του υψηλού κόστους της ενέργειας και μαζί χάνονται ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.

Ειδικά δε για τη ΛΑΡΚΟ που έχει «ανοιχτούς λογαριασμούς», δηλαδή υψηλά χρέη προς τη ΔΕΗ λόγω υπερτιμολόγησης του ηλεκτρικού, εκτίμησε ότι η διοίκηση της ΔEΗ και αυτή που θα οριστεί σύντομα στη ΛΑΡΚΟ, θα μπορέσουν να έχουν μια καλή συνεργασία (εμείς λέμε διαπραγμάτευση) για την επίλυση των μεταξύ τους διαφορών για την τιμή προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Με απλά λόγια, ο υπουργός της κυβέρνησης «πρώτη φορά αριστερά», θέτει το δάχτυλο στον τύπο των ήλων της ελληνικής μεταποίησης. Στα λόγια τουλάχιστον, μιλάει ευθέως για την ανάγκη διαπραγμάτευσης της ΔEΗ με πελάτες - μεγάλους καταναλωτές, με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Μένει βέβαια να δούμε αν τα λόγια θα γίνουν και πράξεις. Και το λέμε αυτό επειδή, ακόμη και στο πολύ πρόσφατο παρελθόν, αλλεπάλληλες αποφάσεις του Ρυθμιστή και επανειλημμένες προσπάθειες, για επί της ουσίας διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΔEΗ και των βιομηχανικών πελατών της, δεν είχαν αποτέλεσμα.

Για το πώς προσεγγίζει ο κ. Λαφαζάνης το θέμα του ενεργειακού κόστους, δεν πρόκειται να κάνουμε άλλο σχόλιο. Απλώς θα παραθέσουμε αποσπάσματα των όσων (ελπίζουμε δεσμευτικών) ανέφερε στη Βουλή.

· Το ενεργειακό βάρος είναι πάρα πολύ μεγάλο για την ελληνική οικονομία. Και ιδιαίτερα μεγάλο για τις επιχειρήσεις εκείνες οι οποίες στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στην ενέργεια.

· Αν δεν μπορέσουμε να μειώσουμε το ενεργειακό βάρος για την ελληνική οικονομία, δεν θα μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση και βεβαίως δεν θα μπορέσουμε να διαμορφώσουμε μια αποδοτική οικονομία που θα μπορεί να σταθεί στο ευρωπαϊκό και διεθνές στερέωμα. Επομένως, όλα τα μέτρα, όλος ο σχεδιασμός μας στο Υπουργείο εδώ και τέσσερις μήνες είναι να βρούμε τρόπους για να μειωθεί αυτό το ενεργειακό κόστος.

· Το ενεργειακό κόστος πρέπει να μειωθεί συνολικά για τις επιχειρήσεις της χώρας μας, είτε είναι δημόσιες, είτε είναι ιδιωτικές.

Αυτά και αναμένουμε τη συνέχεια...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v