Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 26 2015

Το παιχνίδι με τις τιμές ηλεκτρικού και τις εισαγωγές

Το παιχνίδι με τις τιμές ηλεκτρικού και τις εισαγωγές

Επανειλημμένα έχει γράψει το Euro2day.gr για τη μεγάλη αύξηση των εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας που καλύπτουν πλέον το 24-25% της εγχώριας ζήτησης.

Όπως και για το ότι ο συνδυασμός εισαγωγών και μεγάλης παραγωγής από ΑΠΕ και υδροηλεκτρικά, έχουν υποβαθμίσει σημαντικά την παραγωγή από λιγνίτη, που προσφέρει σταθερά την φθηνότερη ενέργεια.

Ο ΧΑΜ δεν έχει τίποτε με τις εισαγωγές και τους εισαγωγείς, με τον μεγαλύτερο εισαγωγέα να είναι η ΔΕΗ.

Αρκεί όμως η δραστηριότητα αυτή να γίνεται με όρους αγοράς. Δηλαδή να μπορούν να ανταγωνίζονται οι τιμές της εισαγόμενης ενέργειας, τις τιμές που διαμορφώνονται ανά ώρα στο υποχρεωτικό pool, δηλαδή την οιονεί χονδρική αγορά.

Αυτό λοιπόν που παρατηρούσαμε τους προηγούμενους οκτώ μήνες, ήταν μια αφύσικη αύξηση πάνω από 20% στις τιμές χονδρικής, και μάλιστα σε συνθήκες μειωμένης εγχώριας ζήτησης. Έτσι ήταν λογικό να πονηρεύεται κάποιος, ότι οι τιμές του pool ήταν «πειραγμένες», ώστε να ευνοούνται οι εισαγωγές, που αποδίδουν κέρδη.

Τις τελευταίες μέρες πάλι, παρατηρείται μια σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών, με βάση τις προσφορές που κάνει η ΔΕΗ για τις λιγνιτικές της μονάδες.

Μπορεί να «χτύπησαν καμπανάκια», ή να έγιναν πολιτικές παρεμβάσεις από ψηλότερα, μια και η συμμετοχή των λιγνιτικών εργοστασίων στην κάλυψη της ζήτησης, το πρώτο πεντάμηνο του 2015 έπεσε στα επίπεδα του 34%, έναντι 50% και παλιότερα 60%. Δεν ξέρουμε και δεν πρόκειται να μας το πει κανείς.

Σημασία όμως έχει ότι για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι η χειραγώγηση της τιμής στην αγορά χονδρικής είναι πολύ εύκολη υπόθεση. Όποιος διαθέτει τα κατάλληλα εργοστάσια (και ο μοναδικός με τις δυνατότητες αυτές είναι η ΔΕΗ) και κίνητρο να αυξήσει ή να μειώσει την τιμή στο pool, το κάνει ανετότατα.

Μόνο που αυτό δεν είναι αγορά.

Χαιρόμαστε πάντως που ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης στη συνάντηση που είχε με τον επίτροπο ενέργειας Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, εμφανίστηκε υπέρμαχος του συνολικού ανασχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, και της εφαρμογής του Target Model που σταδιακά θα ισχύσει σε όλη την Ευρώπη.

Αρκεί να μην το προσαρμόσουμε και αυτό στις... «ιδιαίτερες συνθήκες» που επικρατούν στην ελληνική αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v