Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 17 2015

Γιατί πρώτα θα ανοίξουν οι τράπεζες και μετά το ΧΑ

Γιατί πρώτα θα ανοίξουν οι τράπεζες και μετά το ΧΑ

Στα μέσα της εβδομάδας (Τετάρτη - Πέμπτη) βλέπουν χρηματιστηριακοί παράγοντες να ανοίγει το ΧΑ εφόσον ανοίξουν όλα τα τραπεζικά καταστήματα την προσεχή Δευτέρα, με διατήρηση των capital controls.

Το άνοιγμα των τραπεζών είναι απαραίτητο προκειμένου να οργανωθεί και η επαναλειτουργία του ΧΑ.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, τραπεζικοί όμιλοι έχουν ενημερώσει μέρος του προσωπικού τους ότι θα μεταταγεί προσωρινά στις υπηρεσίες οργάνωσης και θεματοφυλακής, προκειμένου να προετοιμασθούν για την επαναλειτουργία τόσο του ΧΑ όσο και σειράς επενδυτικών υπηρεσιών.

Η καθυστέρηση στην επαναλειτουργία του ΧΑ έχει έναν ακόμη σκοπό. Να έχει προηγηθεί διεύρυνση του ορίου ELA ώστε να υπάρχει επαρκέστερη ρευστότητα. Και αυτό γιατί οι ΑΧΕ και οι ΕΠΕΥ ζητούν να απελευθερωθεί από τους παγωμένους τραπεζικούς λογαριασμούς ποσό 5.000 ευρώ, ανά επενδυτή, που θα μπορεί να πιστώνεται στον χρηματιστηριακό του κωδικό, καθημερινά.

Ταυτόχρονα ζητούν να μην υπόκειται σε περιορισμούς το χρήμα που θέλει να επενδυθεί στο ΧΑ και προέρχεται από θυρίδες, σεντούκια ή από πώληση ακόμη και προϊόντων που προσομοιάζουν σε καταθετικά (μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων διαχείρισης διαθεσίμων).

Αν σε αυτά προστεθεί και το αίτημα για απελευθέρωση των κινήσεων θεματοφυλακής, γίνεται αντιληπτό ότι ο πήχης μπαίνει αρκετά ψηλά.

Για αυτό και δείχνει να προκρίνεται η λύση της επαναλειτουργίας στα μέσα της εβδομάδας. Άλλωστε προτεραιότητα στην σταδιακή άρση των περιορισμών έχει η πραγματική οικονομία...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v