Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 11 2015

Γεμίζουν τα... δίχτυα των Τούρκων ιχθυοκαλλιεργητών

Γεμίζουν τα... δίχτυα των Τούρκων ιχθυοκαλλιεργητών

Τους Τούρκους παραγωγούς να κερδίζουν έδαφος στις αγορές που μέχρι χθες αποτελούσαν ελληνικά προπύργια, βλέπουν οι Έλληνες ιχθυοκαλλιεργητές.

Εκτός από τη ρωσική αγορά, που από τις 7 Αυγούστου του 2014, οπότε και επεβλήθη το ρωσικό εμπάργκο, θεωρείται χαμένη υπόθεση, οι Έλληνες ιχθυοκαλλιεργητές χάνουν έδαφος και σε άλλες αγορές.

Εξέλιξη η οποία, σύμφωνα με την Globefish (παράρτημα του Οργανισμού Γεωργίας και Τροφίμων του ΟΗΕ που ασχολείται με την αλιεία), έχει να κάνει με το γεγονός ότι στο παρελθόν οι ελληνικές εταιρείες, περιοριζόμενες στις αγορές της Ιταλίας, της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν αισθάνθηκαν την ανάγκη να ανοίξουν νέες αγορές, ακολουθώντας μια κοντόφθαλμη προσέγγιση, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Αποτέλεσμα οι Τούρκοι παραγωγοί να έχουν καταφέρει να καθιερώσουν τα προϊόντα τους σε παλιές και νέες αγορές, ενώ πλέον, όπως σημειώνει η Globefish, θα επιδιώξουν να επωφεληθούν από τις υψηλότερες τιμές και να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους τους μέσω των προσπαθειών μάρκετινγκ.

Ως παράδειγμα αναφέρεται η Ιταλία (σ.σ. βασική αγορά αποδέκτης των ελληνικών ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας), στην οποία οι Τούρκοι κατέχουν μερίδιο 16% των εισαγωγών στο λαβράκι και 13% στην τσιπούρα.

Η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου προμηθεύεται επίσης αυξανόμενες ποσότητες προϊόντος από την Τουρκία, παρά το γεγονός ότι έχει μειωθεί σημαντικά ο συνολικός όγκος εισαγωγών, ενώ στη Γερμανία, όπου η ζήτηση φαίνεται να είναι καλή, η Τουρκία έχει προμηθεύσει τη συγκεκριμένη αγορά με τις ίδιες σχεδόν ποσότητες τσιπούρας με τις οποίες την έχει προμηθεύσει και η Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v