Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 19 2015

Η Αττικής και η «πράσινη κάρτα» για πρόσβαση στο ΤΧΣ

Η Αττικής και η «πράσινη κάρτα» για πρόσβαση στο ΤΧΣ

Τυπικά, η Τράπεζα Αττικής όπως και οι συνεταιριστικές τράπεζες δεν έχουν πρόσβαση αυτή τη στιγμή στα νέα κεφάλαια διάσωσης έως 25 δισ. ευρώ που θα πάρει το ΤΧΣ από το νέο πρόγραμμα των 86 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει το Μνημόνιο, η ΤτΕ, ως η αρμόδια εποπτική αρχή, πρέπει να καταθέσει εισήγηση στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) για το αν Αττικής και συνεταιριστικές θα έχουν πρόσβαση στα κεφάλαια κρατικής διάσωσης.

Οι πληροφορίες λένε ότι η εισήγηση της ΤτΕ θα είναι θετική.

Με δεδομένη δε την ισχυρή θέληση της κυβέρνησης να διασωθεί η Αττικής αλλά και την εκτίμηση της Φρανκφούρτης ότι δεν πρέπει να μειωθεί περαιτέρω ο αριθμός των εμπορικών τραπεζών, η εισήγηση της ΤτΕ θα έχει τύχη στον SSM.

Παράγοντες της αγοράς είναι αισιόδοξοι ότι κατά 95% η Αττικής θα πάρει το πράσινο φως για πρόσβαση στα 25 δισ. ευρώ. Μαζί της και οι συνεταιριστικές, καθώς η Αττικής επιδιώκει να αναλάβει τον ρόλο που είχε η Πανελλήνια.

Η πρόσβαση στο ΤΧΣ έχει όμως και τα αρνητικά επακόλουθα.

Η τράπεζα θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθεί με βάση τον νόμο 3864, όπως θα τροποποιηθεί για να συμβαδίζει με την κοινοτική οδηγία BRRD, και θα κρατικοποιηθεί στον βαθμό που το Ταμείο θα βάλει τα περισσότερα κεφάλαια.

Η αναζήτηση ιδιωτών επενδυτών δεν έχει σταματήσει, το ύψος όμως των κεφαλαιακών αναγκών εκτιμάται ότι θα είναι σημαντικά υψηλότερο των 433,4 εκατ. ευρώ που είχε αποφασίσει η τράπεζα, τον περασμένο χειμώνα.

Το αν θα βάλει το ΤΣΜΕΔΕ λεφτά στην ΑΜΚ μένει να φανεί. Άλλωστε, η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων μπορεί να αλλάξει άρδην το σκηνικό και σε αυτό το μέτωπο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v