Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 17 2015

Νέα απόπειρα πώλησης της Telecom Srbija με ελληνικά απόνερα

Νέα απόπειρα πώλησης της Telecom Srbija με ελληνικά απόνερα

Για πολλοστή φορά η σερβική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει διαδικασία πώλησης του τηλεπικοινωνιακού οργανισμού Telecom Srbija με την επενδυτή εταιρεία Novator, συνέταιρο του Πάνου Γερμανού στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Play στην Πολωνία, να περιλαμβάνεται στις 16 εταιρείες που εκδήλωσαν μη δεσμευτικό ενδιαφέρον.

O Ισλανδός διαχειριστής της Novator, ο Björgólfur Thor Björgólfsson, δεν είναι άγνωστος στη βαλκανική αγορά τηλεπικοινωνιών.

Εκτός από τη συμμετοχή στη Forthnet (στη συνέχεια αποχώρησε), είχε αγοράσει και μεταπωλήσει με τεράστιο κέρδος το πρώην βουλγαρικό μονοπώλιο στις τηλεπικοινωνίες, την BTC.

Η νέα απόπειρα πώλησης της Telecom Srbija θα κριθεί ακόμα και μέσα στον Αύγουστο, αλλά η κυβέρνηση δεν ανακοίνωσε επισήμως τα ονόματα. Πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον τοπικό Τύπο αναφέρουν πως μεταξύ των ενδιαφερομένων ήταν αρχικά και η Deutsche Telekom (βασικός μέτοχος του ΟΤΕ), η οποία όμως αποσύρθηκε, όπως και η Austria Telekom, η οποία είχε φτάσει ένα βήμα προ της απόκτησης της εταιρείας το 2011.

Τότε, η προηγούμενη προσπάθεια για την πώληση του 51% (τώρα πωλείται το 58,11%) είχε αποτύχει καθώς η κυβέρνηση ζητούσε 1,4 δισ. ευρώ, ποσό που δεν ήταν διατεθειμένοι να καταβάλουν οι Αυστριακοί, που είχαν δείξει και το ζωηρότερο ενδιαφέρον. Αλλά και τώρα, συνδικαλιστικά στελέχη του σερβικού οργανισμού υποστηρίζουν πως οι προσφορές που έχει πάρει η κυβέρνηση βρίσκονται χαμηλότερα των προσδοκιών.

Μεταξύ των 16 ενδιαφερομένων περιλαμβάνονται και αμερικανικά επενδυτικά σχήματα, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη στο Βελιγράδι, όπως και η Telekom Slovenia, πηγές της οποίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Εκτός από το σερβικό δημόσιο (ελέγχει το 58,11%) μετοχές της Telecom Srbija κατέχει η ίδια η εταιρεία (20%), ενώ το 14,95% ανήκει σε όλους τους Σέρβους πολίτες άνω των 18 ετών και το 6,94% στο προσωπικό.

Η εταιρεία είναι ο βασικός μέτοχος της Telekom Srpske, του δεύτερου μεγαλύτερου οργανισμού τηλεπικοινωνιών της Βοσνίας, και ελέγχει την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Μ:Tel στο Μαυροβούνιο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v