Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 25 2015

Η «χρυσή» βίζα της Πορτογαλίας και η... «κάλπικη» της Ελλάδας

Η «χρυσή» βίζα της Πορτογαλίας και η... «κάλπικη» της Ελλάδας

"Χρυσή" όνομα και πράγμα αποδείχθηκε για την Πορτογαλία η χορήγηση προσωρινής άδειας παραμονής σε αλλοδαπούς επενδυτές, γνωστής και ως "χρυσής βίζας".

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ετέθη σε ισχύ στο τέλος του 2012, οπότε εξεδόθησαν 2 άδειες. Το 2013 χορηγήθηκαν άδειες προσωρινής διαμονής σε 494 αλλοδαπούς επενδυτές. Η επιτυχία του προγράμματος κορυφώθηκε το 2014, οπότε χορηγήθηκαν 1.526 «χρυσές θεωρήσεις», ενώ κατά το πρώτο 6μηνο 2015 χορηγήθηκαν 398 άδειες.

Συνολικά από τα τέλη του 2012 έως και το πρώτο εξάμηνο του 2015, εισέρρευσαν στην Πορτογαλία επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ, για τις οποίες χορηγήθηκαν 2.420 «χρυσές θεωρήσεις», εκ των οποίων οι 2.289 σε αγοραστές ακινήτων (επενδύσεις αξίας 1,3 δισ. ευρώ), τρεις άδειες προσωρινής διαμονής έχουν χορηγηθεί σε επενδυτές που έχουν δημιουργήσει θέσεις εργασίας και 128 σε υπηκόους τρίτων χωρών.

Βέβαια τον περασμένο Νοέμβριο ξέσπασε σκάνδαλο διαφθοράς και χρησιμοποίησης του εν λόγω καθεστώτος για ξέπλυμα χρήματος, το οποίο οδήγησε τότε στη σύλληψη 11 δημόσιων λειτουργών και σε παραίτηση τον Πορτογάλο Υπουργό Εσωτερικών (πηγή ΟΕΥ ελληνικής Πρεσβείας στη Λισαβόνα).

Μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, ο ρυθμός έκδοσης «χρυσών θεωρήσεων» μειώθηκε αισθητά, κάτι που οδήγησε την πορτογαλική κυβέρνηση να αναθεωρήσει από την 1η Ιουλίου το καθεστώς με στόχο τη διεύρυνση των επενδυτικών δραστηριοτήτων που είναι επιλέξιμες για τη χορήγηση προσωρινής άδειας παραμονής στη χώρα. Η αναθεώρηση φιλοδοξεί να αποτελέσει νέο σημείο εκκίνησης για το πρόγραμμα «χρυσών θεωρήσεων» της Πορτογαλίας. Στοχεύει δε να εξισορροπήσει τη δυσανάλογη κατεύθυνση των επενδύσεων προς την αγορά ακίνητης ιδιοκτησίας και να ωφελήσει και άλλους τομείς που κρίνονται ζωτικής σημασίας για την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας.

Εν αντιθέσει με το τι συμβαίνει στην Πορτογαλία, στην Ελλάδα η συγκεκριμένη βίζα αποδείχθηκε κάλπικη. Όπως είχε γράψει το Euro2day.gr μόλις 250 ακίνητα πωλήθηκαν την τελευταία τριετία σε ξένους μέσω του ελληνικού προγράμματος της "Χρυσής Βίζας", δηλαδή της πενταετούς άδειας διαμονής για υπηκόους τρίτων χωρών που επενδύουν περισσότερα από 250.000 ευρώ στην εγχώρια αγορά real estate.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v