Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 24 2015

Το στεγαστικό της ΔΕΗ και οι χαμένες ευκαιρίες

Το στεγαστικό της ΔΕΗ και οι χαμένες ευκαιρίες

Το κόστος στέγασης των κεντρικών υπηρεσιών της ΔΕΗ και των νοικιασμένων κτιρίων στην Αττική θέτει η ΓΕΝΟΠ.

Στην πρόσφατη συνάντηση του προεδρείου της συνδικαλιστικής οργάνωσης (πρόεδρος ο Γιώργος Αδαμίδης) με τον Γενικό Διευθυντή Υποστηρικτικών Λειτουργιών της επιχείρησης Νικόλαο Αραβαντινό, αποκαλύφθηκε ότι τα ενοικιαζόμενα ακίνητα στο Λεκανοπέδιο ανέρχονται σε 70.000 τετραγωνικά. Μόνο δε για τις κεντρικές υπηρεσίες της στην οδό Χαλκοκονδύλη, η ΔEΗ μισθώνει 26.000 τετραγωνικά με ετήσιο κόστος άνω των 1,8 εκατομμυρίων ευρώ (περίπου 5,5 ευρώ το τετραγωνικό τον μήνα).

Η συνδικαλιστική οργάνωση τονίζει με την ευκαιρία ότι αν προστεθούν και τα χιλιάδες τετραγωνικά που νοικιάζουν οι θυγατρικές του ομίλου, ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ και ΔEΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ, τότε κατά τη ΓΕΝΟΠ, «αβίαστα καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα ότι η επιλογή ενοικίασης κτιρίων για στέγαση των υπηρεσιών μόνο συμφέροντα της Επιχείρησης δεν εξυπηρετεί».

Βέβαια δεν γνωρίζουμε αν σε περιόδους οικονομικής στενότητας και όταν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔEΗ ανέρχονται σε 2 δισ., είναι λογικό να συζητά κανείς για επενδύσεις σε ακίνητα. Αν η εικόνα στη ρευστότητα της ΔEΗ ήταν καλύτερη, τότε σίγουρα η πτώση στις τιμές των ακινήτων θα έκανε τις σχετικές επενδύσεις ιδιαίτερα συμφέρουσες.

Ωστόσο, σχετικά με το θέμα ΔΕΗ - ακίνητα θα πρέπει να σημειώσουμε τα εξής: Πρώτον, ότι η ΔEΗ διαθέτει τεράστιο αριθμό ανεκμετάλλευτων ακινήτων κάθε είδους σε όλη την επικράτεια. Το απόθεμα αυτό θα μπορούσε να προσφέρει τους πόρους για την απεξάρτηση της ΔEΗ από τα ενοικιαζόμενα. Ωστόσο η πρώτη προσπάθεια που έκανε η προηγούμενη διοίκηση της ΔEΗ τον περασμένο Φεβρουάριο απετράπη κακήν κακώς από την τότε πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ, δηλαδή τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Μόνο που άκουσε ο πρώην υπουργός περί μοντέλου ΣΔΙΤ, έβγαλε... σπυριά υποχρεώνοντας τη διοίκηση της ΔEΗ να ακυρώσει κάθε κίνηση προς την κατεύθυνση αυτή.

Δεύτερον, από τη δεκαετία του 1980 η ΔEH προσπαθούσε να αξιοποιήσει μεγάλο ακίνητο πίσω από το Γηροκομείο και να κατασκευάσει εκεί τα γραφεία της κεντρικής της διοίκησης. Μόνο που «επιτροπές κατοίκων», «επιτροπές πρωτοβουλίας» κ.λπ. κατάφεραν να μπλοκάρουν την ανέγερση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v