Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 11 2015

Ερχονται και νέα «δώρα» από τη ΔΕΗ

Ερχονται και νέα «δώρα» από τη ΔΕΗ

Στα σκαριά βρίσκεται και δεύτερο δώρο της ΔΕΗ στους μικρούς καταναλωτές, που δύσκολα δεν μπορείς να το πεις προεκλογικό μποναμά.

Μετά την ανταμοιβή των συνεπών καταναλωτών με επιστροφή των παγίων της επόμενης χρονιάς, που όμως δεν θα έχει άμεσο αντίκτυπο στο εκλογικό σώμα, μαθαίνουμε ότι τα επιτελεία της δημόσιας επιχείρησης ετοιμάζονται να ανακοινώσουν μειώσεις στα οικιακά τιμολόγια της τάξης του 8-10%.

Ως αφορμή θα προβληθεί η μεταφορά στην κατανάλωση των μειωμένων δαπανών της ΔEΗ για καύσιμα, κυρίως φυσικό αέριο, το οποίο ακολουθεί τις τιμές του πετρελαίου. Ακόμη μια μείωση θα δουν οι καταναλωτές, από τον νέο χρόνο όμως, μέσω των τελών για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, δηλαδή για το πετρέλαιο που χρησιμοποιεί η ΔEΗ για την ηλεκτροδότηση των νησιών.

Για τα παραπάνω να διευκρινίσουμε ότι η σχεδιαζόμενη έκπτωση θα αφορά το ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων, δηλαδή τις χρεώσεις ενέργειας και όχι τις χρεώσεις για δίκτυα, ΕΤΜΕΑΡ κ.λπ.

Τέλος, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι οι κινήσεις της ΔEΗ, εκτός των άλλων, έχουν στόχο τη συγκράτηση του πελατολόγιου της, ενόψει απελευθέρωσης της αγοράς.

Ο ανταγωνισμός, δηλαδή οι ανεξάρτητοι προμηθευτές ενέργειας, προετοιμάζονται οργανωτικά και σε επίπεδο μάρκετινγκ, ώστε να αυξήσουν τα μερίδιά τους στην αγορά, που σήμερα είναι λίγο πάνω από 5%, αξιοποιώντας τους διαγωνισμούς τύπου ΝΟΜΕ μέσω των οποίων θεωρητικά θα αποκτήσουν πρόσβαση σε ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας προερχόμενης από λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες.

Το ερώτημα είναι αν τελικά με όπλα αυτά θα επιτευχθεί ο στόχος για άμεση (;) μείωση του μεριδίου της ΔEΗ στη λιανική κατά 25% μέσω των δημοπρασιών, όπως προβλέπει το νέο Μνημόνιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v