Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 30 2015

Τράπεζες: Μεγάλα τα νούμερα, μικρή η κρατική βοήθεια μέσω ΤΧΣ

Τράπεζες: Μεγάλα τα νούμερα, μικρή η κρατική βοήθεια μέσω ΤΧΣ

SSM-ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ: Στην περιοχή των 14 με 15 δισ. ευρώ κινούνται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών οι κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Το μικτό νούμερο που θα ανακοινώσει ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) θα είναι μεγαλύτερο, καθώς θα αφορά στο αποτέλεσμα της συνολικής αξιολόγησης, από το οποίο θα αφαιρείται εν συνεχεία το υφιστάμενο κεφαλαιακό απόθεμα και η όποια επίδραση από τα capital plans.

 

ΤΧΣ: Αν οι κεφαλαιακές ανάγκες βγουν στα παραπάνω επίπεδα, το ΤΧΣ ενδέχεται να βάλει τελικώς λιγότερα από 4 δισ. ευρώ για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών.

Αυτό βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι η ΕΚΤ θα αναγνωρίσει κεφαλαιακή επίδραση της τάξης των 3 δισ. ευρώ από την πώληση του συνόλου της Finansbank.

Αν το κάνει, το νούμερο των απαραίτητων κεφαλαίων που πρέπει να συγκεντρώσουν οι τράπεζες θα υποχωρήσει ισόποσα στα 11 με 12 δισ. ευρώ.

Εξ αυτών περίπου 4 δισ. ευρώ μπορούν να συγκεντρωθούν από την οικειοθελή ή υποχρεωτική συμμετοχή των ομολογιούχων και άλλα 4 δισ. ευρώ περίπου από τις ιδιωτικές τοποθετήσεις στο εξωτερικό.

Αυτό σημαίνει ότι χονδρικά το ΤΧΣ θα βάλει περίπου 3 με 4 δισ. ευρώ και με ποσόστωση κοινών μετά πλήρων δικαιωμάτων ψήφου μετοχών και CoCos που θα καθορισθεί με μεταγενέστερη υπουργική απόφαση.

ΥΓ: Η διοίκηση της Εθνικής δείχνει τη μικρότερη κινητικότητα σε παρουσιάσεις στο εξωτερικό. Αντίθετα διενεργεί επαφές με εγχώριους επιχειρηματίες για την κάλυψη της ΑΜΚ.

 

ΤΧΣ-CoCos: Οι υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες που θα λάβει το ΤΧΣ για κάλυψη τυχόν αδιάθετου μέρους των αυξήσεων κεφαλαίου θα έχουν ετήσιο κουπόνι της τάξης του 8%.

Αρκετά υψηλό, ώστε οι τράπεζες να επιδιώξουν την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των ιδιωτών, προκειμένου να περιορίσουν το ύψος των εκδόσεων υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών.

Άλλωστε, όπως έγραψε το Euro2day.gr, το πλαίσιο προβλέπει ότι αν δεν μπορεί μια τράπεζα να καταβάλει κουπόνι για δύο συνεχόμενες χρήσεις, οι ομολογίες θα μετατρέπονται αυτόματα σε κοινές μετοχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v