Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 11 2015

Γιατί «σκανάρουν» την αγορά ενέργειας και τη ΔΕΗ

Γιατί «σκανάρουν» την αγορά ενέργειας και τη ΔΕΗ

Μπορεί η Goldman Sachs με την πρόσφατη σύσταση sell να έστειλε στα «αζήτητα» τη μετοχή της ΔΕΗ, ωστόσο τη δημόσια επιχείρηση «ξεψαχνίζουν» (για ακόμη μία φορά) μεγάλοι Ευρωπαίοι ενεργειακοί παίκτες.

Όπως πληροφορείται το Euro2day.gr, εκπρόσωποι ευρωπαϊκών ενεργειακών κολοσσών, ασχέτως του αν έχουν πληγεί από την πτώση στις τιμές της κιλοβατώρας, ή τις μειωμένες πωλήσεις, αλλά και της αρνητικής συγκυρίας στην Ελλάδα, προσπαθούν να διερευνήσουν τις προοπτικές της ελληνικής αγοράς και τον ρόλο της Επιχείρησης σε αυτήν ενόψει πλήρους απελευθέρωσης.

Το ενδιαφέρον, όπως μεταφέρεται στο Euro2day.gr, είναι ότι ασχέτως των δηλώσεων των κυβερνητικών στελεχών περί παραμονής της ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο, η πώληση περιουσιακών στοιχείων της είναι ένα από τα σενάρια που εξετάζεται.

Οπότε, όπως είναι φυσικό, το σκανάρισμα περιλαμβάνει τα βασικότερα assets, σε επίπεδο παραγωγικής υποδομής και πελατολογίου.

Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, δεν είναι η πρώτη φορά που η ελληνική ενεργειακή αγορά και η δημόσια επιχείρηση μπαίνει στο στόχαστρο ξένων μεγάλων παικτών.

Η διαφορά του ενδιαφέροντος, όπως εκφράζεται σήμερα, έναντι αυτού που είχε εκδηλωθεί στο παρελθόν, θα πρέπει να αξιολογηθεί, με δεδομένο ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει αναλάβει να υλοποιήσει πάση θυσία δεσμεύσεις για άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπως μεταφορά ποσοστού 25% της αγοράς σε ανεξάρτητους προμηθευτές και αντίστοιχο ποσοστό σε πέντε χρόνια, ώστε καμία επιχείρηση να μην ελέγχει ποσοστό πάνω από το 50%.

Και επειδή οι μέθοδοι για άνοιγμα της αγοράς σε τόσο μεγάλα ποσοστά και σε τόσο μικρό διάστημα είναι μετρημένοι στα δάχτυλα, ξεκίνησε το... σκανάρισμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v