Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 9 2015

Πώς θα «μπουν» τα ξένα funds στα κόκκινα δάνεια

Πώς θα «μπουν» τα ξένα funds στα κόκκινα δάνεια

Την εξάλειψη νομικών και κανονιστικών εμποδίων που να επιτρέπουν την αγορά και (συν)διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων από εξειδικευμένες ξένες εταιρείες ή από private equity funds προωθούν ΤΧΣ και ΤτΕ.

Το ενδιαφέρον από ξένους για αγορά ή συνδιαχείριση με τις τράπεζες μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Πέραν της συμφωνίας Alpha Bank - Aktua, αντίστοιχη συμφωνία ετοιμάζεται να υπογράψει η Eurobank, με το private equity KKR να έχει ισχυρό προβάδισμα όπως αποκάλυψε η στήλη.

Το νέο πλαίσιο που επεξεργάστηκε η BlackRock Solutions ως σύμβουλος της ΤτΕ θα επιτρέπει και τη δημιουργία κλαδικών σχημάτων συνδιαχείρισης όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr, καθώς έχει διαπιστωθεί από την ταξινόμηση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) ότι ο κρίσιμος όγκος ανά κλάδο αφορά σε περιορισμένο αριθμό επιχειρηματικών ομίλων.

Τα δάνεια των παραπάνω επιχειρήσεων εκτιμάται ότι μπορούν να αναδιαρθρωθούν ταχύτερα και αποτελεσματικότερα εφόσον συσταθούν εταιρείες ειδικού σκοπού (SPVs) στις οποίες οι τράπεζες εισφέρουν ανά κλάδο τα μεγάλα προβληματικά δάνεια και κάποιο private equity fund μπει ως διαχειριστής ή ως μέτοχος, επιδιώκοντας την αναδιάρθρωση ολόκληρου του κλάδου.

Πρόκειται για κίνηση που η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον προκειμένου να δει πώς θα επιλυθούν κρίσιμες τεχνικές λεπτομέρειες όπως για παράδειγμα οι διαφορετικής ποιότητας εξασφαλίσεις που διαθέτουν οι τράπεζες.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι θα επιχειρηθεί να ασκηθεί ισχυρή πίεση στους επιχειρηματίες με υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και προβλήματα εξυπηρέτησης, με το δίλημμα «ή θα βάλετε φρέσκο χρήμα, ή χάνετε τα μαγαζιά σας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v