Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 4 2016

Σφακιανάκης: Τα εκατομμύρια που έγιναν ψίχουλα...

Σφακιανάκης: Τα εκατομμύρια που έγιναν ψίχουλα...

Την «πώληση του συνόλου των 3.307.230 μετοχών που κατείχε στην εταιρεία Αθωνική Τεχνική (ποσοστό συμμετοχής 49,9%), στο πλαίσιο της στρατηγικής για αποεπένδυση από μη κρίσιμα στοιχεία ενεργητικού», ανακοίνωσε χθες ο Όμιλος Σφακιανάκη, συμπληρώνοντας πως «το τίμημα ανήλθε στo € 0,003 ανά μετοχή».

Το γεγονός ότι η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας δεν δημοσίευσε το αποτέλεσμα του απαιτούμενου πολλαπλασιασμού προκειμένου να διαπιστωθεί το τίμημα που εισπράχθηκε, μάλλον οφείλεται στο πολύ χαμηλό ύψος του συγκεκριμένου ποσού: Ούτε καν δέκα χιλιάδες ευρώ...

Να θυμίσουμε πως η Αθωνική Τεχνική ιδρύθηκε το 1994 και το 2006 η Σφακιανάκης κατέβαλε 13 εκατ. ευρώ προκειμένου να αποκτήσει το 49,9% της εταιρείας που «δραστηριοποιείται στον κατασκευαστικό χώρο, αναλαμβάνοντας μελέτες και έργα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου».

Επιπλέον, το 2007 η Σφακιανάκης κατέβαλε άλλα 2,035 εκατ. ευρώ (προκειμένου να διατηρήσει το ποσοστό της), καλύπτοντας τη συμμετοχή της σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Αθωνικής Τεχνικής.

Έτσι από τα 15 εκατ. που καταβλήθηκαν στην προ κρίσης διετία 2006-2007, φτάσαμε στα δέκα χιλιάρικα που εισπράχθηκαν το 2016...

Και ενώ κατά τη διετία 2006-2007 είχαν δοθεί 15 εκατ. ευρώ μόνο για τη συγκεκριμένη επιθετική κίνηση, σήμερα ολόκληρος ο Όμιλος αποτιμάται στο ταμπλό του ΧΑ μόλις προς 3,4 εκατ. ευρώ.

Προφανώς, η Σφακιανάκης δεν είναι η μόνη εταιρεία που επένδυσε εκείνη την περίοδο πολλά λεφτά, που -όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων- πήγαν χαμένα.

Το κακό είναι ότι συνέβη με την πλειονότητα των ελληνικών εταιρειών αλλά και τα επιτελεία πολλών ξένων πολυεθνικών ομίλων.

Ποιος για παράδειγμα δεν θυμάται τα φιλόδοξα σχέδια της γερμανικής ALDI στην αγορά των super market, ή τις προβλέψεις των διεθνών οίκων για εκτόξευση των τραπεζικών κερδών κατά την περίοδο 2009-2012;

Στερνή μου γνώση να σ' είχα πρώτα...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v