Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 10 2016

Σφηνάκια για Φουρλή, αιολικά και Alpha Bank

Σφηνάκια για Φουρλή, αιολικά και Alpha Bank

Φουρλής: Όπως είναι γνωστό ο όμιλος συμμετείχε στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Άλλωστε στις 16 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε ότι η θυγατρική του Housemarket προχώρησε στην πώληση 1.333.333 μετοχών Πειραιώς προς 0,276 ευρώ ανά μετοχή.

Στις 31.12.2015 ο όμιλος κατείχε, μέσω θυγατρικής του, μετοχές τραπεζών που αποτιμούνταν στα 3,33 εκατ. ευρώ, ενώ έγραψε και ζημία αποτίμησης 264 χιλ ευρώ.

 

Alpha Bank - Πώληση της ABS: Όπως έγραψε το Euro2day.gr, η Alpha τρέχει ήδη την πώληση της θυγατρικής της στη FYROM και για αυτό τον λόγο επιβάρυνε με πρόβλεψη 28 εκατ. τα αποτελέσματά της σε εταιρικό επίπεδο πέρσι.

Η αντίστοιχη πρόβλεψη σε επίπεδο ομίλου, όμως, είναι η μισή. Δηλαδή 14,4 εκατ. ευρώ καθώς, όπως διευκρινίζεται, υπήρχε διαφορετική αξία κτήσης.

Στην Alpha εκτιμούν ότι το τελικό αποτέλεσμα της πώλησης θα είναι ουδέτερο καθώς από τους όρους της συμφωνίας θα προκύπτει θετική επίπτωση που θα αντισταθμίζει τη ζημία των 14 εκατ.

Σε μεσοπρόθεσμο δε ορίζοντα, επειδή η σκοπιανή θυγατρική είναι ζημιογόνος, το αποτέλεσμα στα εποπτικά κεφάλαια του ομίλου θα είναι θετικό.

 

Αιολικά: Καλά ξεκίνησε το 2016 για τα αιολικά, καθώς μόνο τον Ιανουάριο, προστέθηκε στο ηπειρωτικό σύστημα νέα ισχύς 82 μεγαβάτ, με τη συνολική ισχύ αιολικών να ανέρχεται σε 1.857 μεγαβάτ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Λειτουργού της Αγοράς.

Για να γίνει σύγκριση, αρκεί να αναφερθεί ότι με βάση τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ, ολόκληρο το 2015 στο ηπειρωτικό σύστημα προστέθηκαν 113 μεγαβάτ και το 2014, 124 μεγαβάτ.

Με δεδομένο ότι σε διάφορες φάσεις κατασκευής βρίσκονται αιολικά ισχύος πάνω από 200 μεγαβάτ, δεν αποκλείεται το 2016 να καταστεί η χρονιά με τη μεγαλύτερη αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος, αφού μόνο ένα αιολικό στο νησί Άγιος Γεώργιος, απέναντι από το Σούνιο, έχει ισχύ 75 μεγαβάτ.

Πάντως μη νομίσει κανείς ότι με τα μεγέθη αυτά αλλάζουν και πολλά πράγματα. Η Ελλάδα, από πρωτοπόρος κάποτε στην αιολική ενέργεια (το πρώτο αιολικό πάρκο στην Ευρώπη κατασκευάστηκε στην Κύθνο αρχές του '80), έχει καταστεί ουραγός.

Aντίθετα, χώρες που μέχρι πριν λίγα χρόνια βρίσκονταν στον «αιολικό μεσαίωνα» (Αυστρία, Βέλγιο, Φινλανδία), εγκαθιστούν κάθε χρόνο ισχύ διπλάσια και τριπλάσια της Ελλάδας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v