Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 6 2016

«Φως» μέσω ΕΣΠΑ περιμένει ο κλάδος φυσικού αερίου

«Φως» μέσω ΕΣΠΑ περιμένει ο κλάδος φυσικού αερίου

Αξιόλογη διείσδυση του φυσικού αερίου στην οικιακή χρήση χωρίς επιδότηση του κόστους μετατροπής του εξοπλισμού και εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου μοιάζει ανέφικτη, τονίζουν στο Euro2day.gr στελέχη της ΕΠΑ Αττικής.

Ως παράδειγμα φέρνουν καταρχήν την εφαρμογή σχετικού προγράμματος που ξεκίνησε μετ' εμποδίων τον Σεπτέμβριο του 2014.

Παρά το πολύ μικρό ποσό της συνολικής επιδότησης, που με το ζόρι έφτασε τα 5 εκατομμύρια, το αποτέλεσμα ήταν να αυξηθεί κατά 31% ο αριθμός των νέων συνδέσεων που πέτυχε η ΕΠΑ Αττικής το 2015, καθώς έφτασαν τα 8.264, ενώ οι μισές από αυτές ήταν ενταγμένες στο πρόγραμμα.

Σε ό,τι δε αφορά στον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου, η ΕΠΑ και όχι μόνον αναμένει την εκ νέου κατάθεση του νομοσχέδιου, που θα διευκολύνει τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων πολυκατοικιών να αποδεσμευτούν από τις κεντρικές θερμάνσεις και να εγκαταστήσουν ατομικά συστήματα θέρμανσης και ζεστού νερού.

Οι ίδιοι, τέλος, αναγνωρίζουν ότι υπό τις παρούσες συνθήκες οικονομικής στενότητας των νοικοκυριών, ελάχιστοι αντέχουν το κόστος μετατροπής εγκαταστάσεων κεντρικής θέρμανσης από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο.

Έτσι μοναδική προοπτική αύξησης της διείσδυσης παραμένει πρώτα η οικονομική ενίσχυση όσων θέλουν να αποδεσμευτούν από το πετρέλαιο και δεύτερον αυτών που βρίσκονται κυριολεκτικά «εγκλωβισμένοι» στις διατάξεις κανονισμών πολυκατοικιών της δεκαετίας του '50 και του '60.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v