Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 21 2016

Τράπεζες: Ορόσημο το AQR για την τύχη των ρουμανικών θυγατρικών

Τράπεζες: Ορόσημο το AQR για την τύχη των ρουμανικών θυγατρικών

Την αξιολόγηση ποιότητας στοιχείων ενεργητικού (Asset Quality Review - AQR), που θα «τρέξει» η κεντρική τράπεζα της Ρουμανίας, περιμένουν οι εγχώριοι τραπεζικοί όμιλοι για να οριστικοποιήσουν τη στρατηγική και τον σχεδιασμό τους αναφορικά με τις θυγατρικές τις οποίες διατηρούν στη χώρα.

Το AQR θα διενεργηθεί εντός Μαΐου και η ολοκλήρωσή του θα σημάνει ότι η κεντρική τράπεζα θα έχει πλήρη εικόνα της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών στις 31 Δεκεμβρίου του 2015, ή στο τέλος του α' τριμήνου.

Με βάση αυτή θα ζητήσει ή όχι τον σχηματισμό πρόσθετων προβλέψεων.

Ταυτόχρονα, όμως, το AQR λειτουργεί ως ιδιότυπο due diligence.

Με την ολοκλήρωσή του, δηλαδή, θα υπάρχουν διαθέσιμα αναλυτικά στοιχεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εξαγορές, συγχωνεύσεις ή από κοινού δημιουργία σχημάτων.

Όπως έχει γράψει σε ανύποπτο χρόνο το Euro2day.gr, οι ρουμανικές θυγατρικές είναι θεωρητικά η πιο εύκολη από τις περιπτώσεις πώλησης δραστηριοτήτων στα Βαλκάνια για τις εγχώριες τράπεζες.

Και αυτό γιατί αφενός το 2014 η κεντρική τράπεζα απαίτησε να σχηματισθούν προβλέψεις μεταξύ 80% με 100% για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αφετέρου η οικονομία ανακάμπτει τα τελευταία χρόνια.

Πρακτικά βέβαια ενδιαφέρον εξαγοράς από ευρωπαϊκές τράπεζες δεν υπάρχει. Μόνο από private equity funds, που βλέπουν αξία από το γύρισμα των NPLs...

Εξού και δεν έχει νόημα η πώληση των δραστηριοτήτων αλλά οι ανταλλαγές θυγατρικών, ή η δημιουργία από κοινού νέων σχημάτων με τη συμμετοχή φορέων όπως η EBRD, IFC και πιθανώς κάποιων private equity funds που θέλουν να αναλάβουν τη διαχείριση των NPLs.

Υ.Γ. Υπάρχουν τράπεζες που πρέπει να μειώσουν ριζικά τις δραστηριότητες εξωτερικού, με βάση τις δεσμεύσεις των πλάνων αναδιάρθρωσης (Πειραιώς και δευτερευόντως Εθνική) και άλλες που πρέπει να μειώσουν ελαφρώς.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v