Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 17 2016

Τα πλοία, τα ψάρια και... το τζόκερ των τραπεζών

Τα πλοία, τα ψάρια και... το τζόκερ των τραπεζών

Καθαρά κέρδη ύψους 4 εκατ. ευρώ ανακοίνωσαν οι Μινωικές Γραμμές για το πρώτο φετινό τρίμηνο, το οποίο παραδοσιακά -λόγω αρνητικής εποχικότητας- συνοδεύεται από ζημίες. Ανάλογα θετικά αποτελέσματα αναμένονται και για τους άλλους εισηγμένους ακτοπλοϊκούς ομίλους.

Η ουσία είναι πως η χαμηλή τιμή του πετρελαίου δίνει βαθιές ανάσες ακόμη και στις εταιρείες του κλάδου που είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στον τραπεζικό δανεισμό.

Το δεύτερο... λαχείο για τις ελληνικές τράπεζες έρχεται από έναν άλλο κλάδο που τα τελευταία χρόνια έχει ταλαιπωρήσει έντονα το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Συγκεκριμένα, οι υψηλές τρέχουσες (διεθνείς) τιμές σε τσιπούρα και λαβράκι έχουν εξισορροπήσει την κατάσταση σε Νηρέα και Σελόντα, με αποτέλεσμα οι διοικήσεις των δύο Ομίλων να έχουν πλέον τη χρονική άνεση να υλοποιήσουν τα προγράμματα αναδιάρθρωσής τους.

Η αλήθεια είναι πως «παίκτες» από το εξωτερικό (μεταξύ των οποίων και ιδιοκτήτης γνωστού ευρωπαϊκού ομίλου) έχουν προσεγγίσει τις πιστώτριες τράπεζες, εκδηλώνοντας αρχικό ενδιαφέρον για τον κλάδο.

Από την πλευρά πάντως των τραπεζών (που είναι οι μεγαλύτεροι μέτοχοι των δύο προαναφερθέντων ιχθυοκαλλιεργητικών ομίλων), φαίνεται να μην υπάρχει οριστική απόφαση για το αν Νηρέας και Σελόντα θα πουληθούν ξεχωριστά ή «πακέτο».

Λέγεται μάλιστα πως καταστρώνονται «σχέδια επί χάρτου» που δεν εξαιρούν κανένα απολύτως σενάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v