Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 8 2007

Αγορές: Τα ισχυρά χέρια, ο ατμός και το… καζάνι!

Η χθεσινή μέρα στη Wall Street φαίνεται ότι θα ξαναφέρει με έντονο τρόπο στο προσκήνιο τις ανησυχίες που καιρό τώρα προβληματίζουν πολλούς αναλυτές.

Η κρίση των δανείων subprime φαίνεται ότι είναι γενικότερη κι ότι απειλεί να κάνει πολύ πιο σκληρούς τους όρους δανεισμού στο προσεχές μέλλον, διεθνώς.

Οι επιπτώσεις στον χρηματοοικονομικό τομέα βγαίνουν σταδιακά στην επιφάνεια και τρομάζουν με το μέγεθός τους.

Μία ακόμη μείωση επιτοκίων από τη FED δεν είναι όμως τόσο απλό φάρμακο. Τουναντίον, έχει πλέον επιδράσεις που μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνες.

Η άνοδος του πετρελαίου αλλά και των τιμών των τροφίμων δείχνει ότι θα έχει και συνέχεια, σύμφωνα τουλάχιστον με τις χθεσινές προειδοποιήσεις διεθνών ειδικευμένων οργανισμών.

Κατά συνέπεια, μία επιπλέον μείωση των επιτοκίων ενδέχεται να βοηθήσει τον πιο μεγάλο εχθρό των αγορών, τον πληθωρισμό, να σηκώσει κεφάλι.

Αντίστοιχα προβλήματα και στην Ευρώπη, καθώς οι ρυθμοί ανάπτυξης δεν είναι ιδιαίτερα υψηλοί, οι τιμές όμως των βασικών πρώτων υλών και των τροφίμων συνεχίζουν να ανεβαίνουν.

Πόσο μακριά βρίσκεται η Ευρώπη από την απειλή του στασιμοπληθωρισμού; Αυτό ρωτούν ήδη οι απαισιόδοξοι.

Για κάποιους άλλους ειδικούς, η ανοδική συμπεριφορά των αγορών τους μήνες που ακολούθησαν την κρίση των subprimes ήταν έως και παράλογη.

Ίσως έρχεται η ώρα να δικαιωθούν, καθώς οι πιο καχύποπτοι ανάμεσά μας εκτιμούν όλο αυτό το διάστημα ότι τα ισχυρά χέρια των αγορών αφήνουν τον ατμό να διαφεύγει σταδιακά, μήπως και δεν σκάσει το… καζάνι!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v