Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 21 2016

Αξιολόγηση ΔΣ τραπεζών: Στο τέλος κρίνει ο SSM!

Αξιολόγηση ΔΣ τραπεζών: Στο τέλος κρίνει ο SSM!

Όπως είναι γνωστό, η αξιολόγηση των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών από το ΤΧΣ (σ.σ. με αξιολογητή τη Spencer Stuart) ολοκληρώθηκε και έχει αποσταλεί σε κυβέρνηση, θεσμούς, αρχές και τράπεζες.

Σε επίπεδο διοικήσεων, οι αλλαγές που προκύπτουν είναι η εξής μία: Η πρόεδρος της Εθνικής Λούκα Κατσέλη, με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, δεν πληροί τα κριτήρια του νόμου και πρέπει να αντικατασταθεί.

Οι άλλοι πρόεδροι των Δ.Σ. όπως και το σύνολο των εκτελεστικών μελών κρίθηκαν επαρκείς.

Οι μεγάλες αλλαγές εντοπίζονται στα μη εκτελεστικά, μη ανεξάρτητα μέλη καθώς και σε κάποια ανεξάρτητα, που ενώ μπήκαν πρόσφατα στα Δ.Σ. και είχαν την έγκριση του SSM, «κόβονται» από την αξιολόγηση του ΤΧΣ.

Το τι θα γίνει με τα δύο ανεξάρτητα μέλη, τα οποία είχαν την έγκριση του SSM αλλά δεν πέρασαν από το ΤΧΣ, θα κρίνει εν πολλοίς και το εύρος των αλλαγών.

Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός ενέκρινε τα παραπάνω μέλη με το πνεύμα του νόμου περί εταιρικής διακυβέρνησης. Οι τράπεζες ποντάρουν ότι αν επικρατήσει η παραπάνω λογική, ίσως κάποια από τα μη εκτελεστικά μέλη να παραμείνουν, παρότι δεν πληρούν τα τυπικά κριτήρια.

Μετά, όμως, από την τελευταία ηχηρή παρέμβαση του διοικητή της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρα, κάποιοι φοβούνται ότι μπορεί να γίνει και το αντίστροφο.

Να ζητήσει, δηλαδή, ο SSM την αντικατάσταση μελών των Δ.Σ. που πέρασαν την αξιολόγηση του ΤΧΣ αλλά κόβονται από τον επόπτη...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v