Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 18 2016

Μαρινόπουλος: Τo «μικροσκόπιο» και οι... μηνύσεις

Μαρινόπουλος: Τo «μικροσκόπιο» και οι... μηνύσεις

Αντικείμενο ενδελεχούς έρευνας αποτελούν πλέον οι άρτι δημοσιευθείσες οικονομικές καταστάσεις της Μαρινόπουλος για τα έτη 2012, 2013 και 2014 (δείτε εδώ το ρεπορτάζ που πρώτο έκανε το Euro2day.gr), μαζί με τους προηγούμενους ισολογισμούς της τελευταίας 8ετίας και βάλε, αλλά και όλο το πλέγμα των σχέσεων με συνδεδεμένες εταιρίες (on και off-shore), όπως και με την ίδια τη γαλλική Carefour και τα παρακλάδια της!

κατηγορίες εναντίων των μετόχων και των υψηλόβαθμων στελεχών της εταιρείας εκφράζονται πλέον ανοικτά, ενώ πλήθος δημοσιευμάτων ανασκαλεύει παλαιότερες υποθέσεις, είτε πρόκειται για την εξαγορά της Dia, είτε για τις πολυδαίδαλες συναλλαγές μεταξύ «ομόσταυλων εταιρειών».

Το γεγονός ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ικανοποιηθούν πλήρως οι απαιτήσεις των εκατοντάδων προμηθευτών, ακόμη και στο καλό σενάριο μιας «διάσωσης», αποτέλεσε βεβαίως το έναυσμα, για να μπουν τα λογιστικά στοιχεία στο «μικροσκόπιο», τώρα που υπάρχουν και τα πιο φρέσκα δεδομένα ισολογισμών.

Ωστόσο οι προμηθευτές έχουν κι ένα πολύ πιο ουσιαστικό κίνητρο. Αδυνατούν να αντιληφθούν πώς και γιατί έπεσε έξω, και μάλιστα σε τέτοιο τραγικό βαθμό, μια εταιρία που από τη φύση της «πουλά τοις μετρητοίς» κι αγοράζει επί πιστώσει, μια εταιρία που είχε ισχυρή θέση και ισχυρούς μετόχους! Και υποψιάζονται πολύ ότι οι δικές τους απώλειες ήταν το εύκολο κέρδος κάποιων άλλων!

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι κατά μεγάλο μέρος το ενδιαφέρον στρέφεται:

- Στις εξαγορές εταιρειών που πραγματοποιήθηκαν από τη Μαρινόπουλος, προκειμένου να διαπιστωθούν οι όροι και το εύλογο του τιμήματος.

- Στις πωλήσεις εμπορευμάτων στη χονδρική, που κατά κύριο λόγο αποτελούσαν πωλήσεις σε συνδεδεμένες εταιρείες, οι οποίες είχαν προηγουμένως εξαγοραστεί. Πωλήσεις που όπως φαίνεται να προκύπτει, σε μεγάλο βαθμό δεν… εξοφλήθηκαν.

- Στις μεταβιβάσεις ακινήτων, οι οποίες έγιναν προ ετών, με αποδέκτες διάφορες εταιρείες (κατά κάποιους, ορισμένες εξ αυτών άμεσα ή έμμεσα συνδεδεμένες με την οικογένεια), που εν συνεχεία νοίκιαζαν τα ακίνητα αυτά στην εταιρεία.

- Στις συναλλαγές που έγιναν μεταξύ εταιρειών συμφερόντων της οικογένειας Μαρινόπουλου και εταιρειών συμφερόντων του γαλλικού ομίλου Carrefour, τόσο πριν όσο και μετά την πλήρη εξαγορά της Μαρινόπουλος από την ελληνική πλευρά.

Οι έρευνες αυτές μάλλον θα έχουν ως επακόλουθο και νομικές ενέργειες, καθώς ήδη υπήρξε η πρώτη μηνυτήρια αναφορά εκ μέρους ενός ορκωτού ελεγκτή που δεν φαίνεται να σχετίστηκε ποτέ με την εταιρεία, πιθανώς όμως σχετίζεται με τα συμφέροντα ομάδας προμηθευτών.

Κι απ' ό,τι πληροφορούμεθα, έπεται συνέχεια.

Οπότε, με δεδομένη τη δημοσιότητα που έχει πάρει η υπόθεση, αλλά και τις ευρύτερες συνέπειες που έχει για χιλιάδες εργαζόμενους, πολύ μεγάλο αριθμό πιστωτών κ.λπ., προφανώς η ενασχόληση των αρμόδιων αρχών κάθε άλλο παρά έκπληξη θα αποτελέσει…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v