Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 30 2016

ΕΛΠΕ: Οι «μεγάλες προσδοκίες» και το καυστικό σχόλιο των αναλυτών

ΕΛΠΕ: Οι «μεγάλες προσδοκίες» και το καυστικό σχόλιο των αναλυτών
Προβληματισμό μεταξύ των αναλυτών που παρακολουθούν τα ΕΛ.ΠΕ. προκάλεσαν δηλώσεις στελεχών του ομίλου σε διεθνές συνέδριο, για το ότι η παραχώρηση στον Πατραϊκό κόλπο που ερευνά ο όμιλος περικλείει 100 εκατομμύρια βαρέλια αργού.

Ο προβληματισμός τους, όπως αποτυπώθηκε σε χθεσινά reports, εστιάζεται σε δύο σημεία. Πρώτον, στο ότι οι εκτιμήσεις αυτές γίνονται ενώ οι έρευνες βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και πριν πραγματοποιηθεί η γεώτρηση.

Η μόνη δηλαδή μέθοδος που θα επαληθεύσει τις εκτιμήσεις-ευσεβείς πόθους, όσο και αν αυτοί είναι θεμιτοί.

Δεύτερον και σημαντικότερο, ότι με δεδομένο τον πιεσμένο ισολογισμό του ομίλου, σε συνδυασμό με τον κυβερνητικό έλεγχο στο μάνατζμεντ, οι αναλυτές, όπως οι ίδιοι έγραψαν, δεν έχουν τίποτε άλλο από το να ελπίζουν ότι ο όμιλος δεν θα σκορπίσει χρήματα «σε μια υπόθεση που μοιάζει με... κυνήγι ανεμόμυλων».

Τι θέλει να πει ο... ποιητής; Μάλλον το αυτονόητο.

Η αγορά βλέπει ότι ο όμιλος έχει αναλάβει υψηλά ρίσκα σε περιβάλλον χαμηλών τιμών πετρελαίου, μέσω της ανάληψης ερευνητικών έργων σε στεριά (Άρτα, ΒΔ Πελοπόννησο), θάλασσα (Πατραϊκός) και αχαρτογράφητα βαθιά νερά (Ιόνιο, Δυτική Ελλάδα), που απαιτούν επενδύσεις μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων, με αβέβαια αποτελέσματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v