Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 14 2016

Οι γεωτρήσεις, τα παχιά λόγια και το... μάθημα της Βουλγαρίας

Οι γεωτρήσεις, τα παχιά λόγια και το... μάθημα της Βουλγαρίας

Διαμάχη υπουργών και Μέσων Ενημέρωσης ξέσπασε στη γειτονική Βουλγαρία, με αφορμή πληροφορίες ότι γεώτρηση της Τotal σε θαλάσσια περιοχή της Μαύρης Θάλασσας δεν είχε αποτέλεσμα. Την πληροφορία που κυκλοφόρησε νωρίς το πρωί της Τρίτης, αρχικά, κυβερνητικά στελέχη δεν θέλησαν να σχολιάσουν.

Στη συνέχεια, ωστόσο, αναγκάστηκε να τοποθετηθεί ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Tomislav Donchev.

Ο τελευταίος απέρριψε τα σενάρια περί αποτυχίας της πρώτης γεώτρησης στην πολλά υποσχόμενη θαλάσσια περιοχή, αρνούμενος ωστόσο να κατονομάσει την πηγή της πληροφόρησης.

«Δεν πρόκειται να αποκαλύψω από πού έχω την πληροφόρηση» (sic), απάντησε στους δημοσιογράφους, ενώ στη συνέχεια την αισιοδοξία του για τα θετικά αποτελέσματα που θα έχει η γεώτρηση την απέδωσε στο ότι η γαλλική Total και τα άλλα μέλη της κοινοπραξίας παραμένουν επιτόπου και συνεχίζουν τις έρευνες.

Τα γράφουμε αυτά επειδή το φαινόμενο κυβερνήσεις, κόμματα και παράγοντες να διαφημίζουν την ύπαρξη τεράστιου πλούτου στο υπέδαφός τους δεν είναι μόνο ελληνικό. Η κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ επανειλημμένα έχει αναφερθεί στα εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ή δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου που κρύβουν οι θαλάσσιες περιοχές της Βουλγαρίας. Μάλιστα ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας έλεγε μέχρι πρόσφατα ότι σύντομα, σε λιγότερο από πέντε χρόνια, η Βουλγαρία θα καλύπτει τις ανάγκες της σε φυσικό αέριο από δική της παραγωγή και επιπλέον θα εξάγει, προσβλέποντας στο θαλάσσιο μπλοκ Σαχ Ασπαρούχ.

Η υπέρμετρη αισιοδοξία στηριζόταν στο ότι σε περιοχές της Ρουμανίας, γειτονικές σε αυτές που ερευνά η Total, έχει βρεθεί φυσικό αέριο σε ποσότητες 40-80 δισ. κυβικών μέτρων. Με βάση αυτό το γεγονός που πραγματικά είναι πολύ ενθαρρυντικό για την έναρξη ερευνών, τα σενάρια για εύρεση αερίου και στη Βουλγαρία έδιναν και έπαιρναν.

Και μακάρι τελικά τα σενάρια αυτά να επαληθευτούν, κάτι που θα είναι καλό όχι μόνο για τη Βουλγαρία, αλλά και για την Ελλάδα, αφού ενισχύεται η ασφάλεια εφοδιασμού στην περιοχή. Μόνο που το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο το βρίσκεις με γεωτρήσεις.

Εκτός και αν ο καλός Θεός φρόντισε να σου το φέρει στην επιφάνεια, όπως συνέβαινε επί χρόνια (αλλά όχι τώρα πια) στις ερήμους της Μέσης Ανατολής.

Και δυστυχώς (ή ευτυχώς) ούτε η Ελλάδα ούτε και η Βουλγαρία βρίσκονται εκεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v