Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 3 2016

Οι ελληνοκινεζικές σχέσεις και ο ρόλος του... Ηλία Ψινάκη

Οι ελληνοκινεζικές σχέσεις και ο ρόλος του... Ηλία Ψινάκη

Στις 11 Νοεμβρίου ξεκινά στην Αθήνα το πρώτο ελληνοκινεζικό forum σε επίπεδο αυτοδιοίκησης και τοπικών (συμπεριλαμβανομένων και των επιχειρηματικών) κοινοτήτων, μετά από πρωτοβουλία του δήμαρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη.

Η ουσία είναι πως έχει ανοίξει ένα νέο μεγάλο κεφάλαιο στις ελληνοκινεζικές οικονομικές σχέσεις, γεγονός που φάνηκε και από τις δηλώσεις των επισήμων κατά τη χθεσινή παρουσίαση του προαναφερόμενου forum.

«Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν πρέπει να περιορίζονται μόνο στις κρατικές συμφωνίες, αλλά να περάσουν και μέσα από τις αυτοδιοικήσεις και τις τοπικές κοινωνίες των δύο λαών», σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής.

«Πέρα από την COSCO και άλλες κινεζικές εταιρείες έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις σε διάφορους κλάδους στην Ελλάδα. Στόχος είναι η χώρα να αποτελέσει μηχανή ανάπτυξης για όλη τη Μεσόγειο», σημείωσε ο πρεσβευτής της Κίνας στην Αθήνα, δίνοντας έμφαση στον στόχο της Κίνας για «αναβίωση του δρόμου του μεταξιού» σε επίγειο και θαλάσσιο επίπεδο.

Και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Δημόπουλος ζήτησε την αλλαγή του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου, προκειμένου Κινέζοι φοιτητές να σπουδάζουν στα ελληνικά πανεπιστήμια.

«Υπολογίζεται πως περίπου 2.000 Κινέζοι σπουδάζουν στην Ιταλία, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός στην Ελλάδα είναι μικρότερος του 50», κατέληξε ο πρύτανης.

ΥΓ1: Τα παλαιότερα συνθήματα του ΣΥΡΙΖΑ που καλούσαν τους Κινέζους της COSCO να πάνε σπίτι τους, μοιάζουν σήμερα... σαν να μην ειπώθηκαν ποτέ.

ΥΓ2: Όσοι πιστεύουν πως ο κ. Ηλίας Ψινάκης είναι ικανός μόνο για... τηλεοπτικά talent shows, μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτούν.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v