Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 1 2016

«Κρυμμένος θησαυρός» στους ισολογισμούς των τραπεζών

«Κρυμμένος θησαυρός» στους ισολογισμούς των τραπεζών

Η Moody's αναφέρθηκε αναλυτικά στο πόσο βελτιώθηκαν οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας της Εθνικής Τράπεζας από την πώληση της συμμετοχής της στον Αστέρα Βουλιαγμένης έναντι 299 εκατ. ευρώ.

Επίσης, σε πρόσφατο δημοσίευμά του το Euro2day.gr σημείωσε πως τουλάχιστον από το 2003 έως σήμερα η Εθνική Τράπεζα δεν είχε εισπράξει ούτε ένα ευρώ μέρισμα από τη συγκεκριμένη θυγατρική της, ενώ αντίθετα είχε αναγκαστεί να καταβάλει σημαντικά κεφάλαια προκειμένου να καλύψει αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου το 2008.

Όσο για την τιμή πώλησης της μετοχής, έγινε σε υπερδιπλάσιο επίπεδο από αυτό με το οποίο διαπραγματευόταν ο τίτλος πριν αποφασιστεί η διαδικασία εκποίησης του γνωστού ξενοδοχειακού συγκροτήματος.

Επίσης, περίπου ανάλογες εξελίξεις έχουμε και με την -πρόσφατη επίσης- πώληση του ξενοδοχείου Hilton από την Alpha Bank.

Οι δείκτες της Τράπεζας αναμένεται να ενισχυθούν, η Alpha είναι αμφίβολο αν εισέπραξε έστω και ένα ευρώ μέρισμα από το 2000 (έτος όταν και απέκτησε το ξενοδοχείο μέσω της εξαγοράς της Ιονικής Τράπεζας) έως σήμερα, ενώ η τιμή πώλησης ήταν περίπου διπλάσια από την αξία του τίτλου στο ταμπλό του ΧΑ κατά τα τελευταία χρόνια.

Γενικότερα, φαίνεται να υπάρχει ένας «κρυμμένος θησαυρός» στα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζικών ομίλων, που θα μπορούσε να αναδυθεί στην επιφάνεια, μέσα από τη μελλοντική και δρομολογούμενη πώληση-αξιοποίησή τους.

Σκεφτείτε για παράδειγμα, πόσες ακόμη θυγατρικές τραπεζών εντός και εκτός Ελλάδος δεν έχουν αποφέρει ούτε ένα ευρώ μέρισμα εδώ και τόσα χρόνια. Ή ακόμη, το πόσα πολλά ακίνητα ιδιοκτησίας τραπεζών μένουν εντελώς ανεκμετάλλευτα και θα μπορούσαν να πουληθούν, ή να δοθούν προς διαχείριση σε τρίτους.

Κύκλοι της αγοράς πιστεύουν πως υπάρχει «πολύ ψωμί» στην όλη υπόθεση.

ΥΓ: Ο «κρυμμένος θησαυρός» θα μπορούσε να αμβλύνει ως ένα βαθμό τις επιπτώσεις από τα υπάρχοντα μη εξυπηρετούμενα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v