Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 14 2008

Η παλιά συνταγή και η ”κατάρα” των ΑΕΕΧ

Τον παλιό καλό (χρηματιστηριακό) καιρό η αμυντική συνταγή της Σοφοκλέους ήταν ”αγόρασε εταιρίες επενδύσεων χαρτοφυλακίου με σημαντικό discount”.

Στις μέρες μας τα discounts στις ΑΕΕΧ έχουν εξελιχθεί σε... κατάρα, αφού εξακολούθησαν να υπάρχουν... σωρηδόν σε όλη την περίοδο της ανόδου και μάλιστα είναι πολύ μεγάλα, ακόμη και σε χαρτοφυλάκια που έχουν αποδώσει τα μέγιστα μέσα στο 2007.

Για παράδειγμα, η Δίας με απόδοση +19,1% από την αρχή του 2007 έως τις 20 Δεκεμβρίου διαπραγματευόταν με discount... 28,4%. Ακόμα, με discount 21,3% βρισκόταν στις 20 Δεκεμβρίου και η Global (+20,7% από 1/1-20/12/2007).

Άλλα υψηλά discounts είχαμε στις 20 Δεκεμβρίου για την Altius (σχεδόν 20%), για την Interinvest, για την Αιολική και για την Alpha Trust (λίγο λιγότερο από 17%) καθώς και για άλλες.

Το πρόβλημα, όμως, έγκειται στο ότι η χρηματιστηριακή αγορά φαίνεται να πιστεύει πως τα discounts δεν πρόκειται να ”κλείσουν” στο μέλλον και θα διατηρούνται επ’ άπειρον, σε πείσμα της οικονομικής θεωρίας και της διεθνούς πρακτικής.

Οι οποίες βεβαίως δεν ”συναινούν” σε τόσο υψηλές εκπτώσεις συγκριτικά με την εσωτερική αξία των μετοχών.

Υ.Γ.: Υπό αυτές τις συνθήκες, φαντάζεστε τι συμβαίνει όταν η τάση της ίδιας της αγοράς είναι πτωτική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v