Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 11 2008

Eνέργεια: ENDESA, ΔΕΗ και… συναγωνιστές!

Αυτό το διάστημα η αγορά ”ψάχνει να βρει” πού το πάει η κυβέρνηση με το θέμα της ΔΕΗ, αφού η (παρά τις αντιδράσεις) προωθούμενη ”συμμαχία” με την RWE συνδυάστηκε με εξαγγελία για κοινή μονάδα ΔΕΗ - Χαλυβουργικής αλλά και με χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της κρατικής εταιρίας ότι θα κάνει κι άλλες τέτοιες ”συνεργασίες”.

Το ερώτημα είναι τι χώρος μένει για υγιή ανταγωνισμό, αν η ΔΕΗ (το μονοπώλιο δηλαδή) αντί να μειώνει το μερίδιό της, το… αυξάνει, έστω και σε συνεργασία με κάποιους –άγνωστο με ποια κριτήρια επιλεγμένους-ιδιώτες.

Όλα αυτά αν υποθέσουμε βέβαια ότι θα γίνουν πράξη τα όσα εξαγγέλλονται, διότι υπάρχουν σοβαρά θέματα στην εφαρμογή τους.

Το παραπάνω ερώτημα, πάντως, φαίνεται (βοηθούσης και της γενικότερης συγκυρίας στο Χ.Α.) ότι πίεσε έντονα τη μετοχή του ομίλου Μυτιληναίος χθες.

Οι Μυτιληναίος - Endesa φρόντισαν λοιπόν να δώσουν ”στα σβέλτα” την απάντησή τους, ανακοινώνοντας όχι απλώς ότι προχωράει ολοταχώς η ανέγερση τρίτης μονάδας, συνολικής ισχύος 445 ΜW (ήδη διαθέτουν μία 334 ΜW και μία 430 ΜW), αλλά και ότι βρίσκονται σε φάση επιλογής τοποθεσίας μεταξύ δύο εναλλακτικών, για την ανέγερση και… 4ης μονάδας, με έναρξη κατασκευής το 2009.

Συμπέρασμα: Οι δύο συνεταίροι στην Endesa Hellas δεν… ιδρώνουν και πολύ με τα όσα γίνονται από την πλευρά κυβέρνησης - ΔΕΗ το τελευταίο διάστημα.

Ακόμη κι αν όσα προωθούνται από εκείνη την πλευρά υλοποιηθούν, ”λέει” ανάμεσα στις γραμμές η ανακοίνωση, ”εμείς θα προχωρήσουμε μεγάλες επενδύσεις. Χώρος για μας υπάρχει”.

Ωστόσο ευρύτερα, εκτιμά η στήλη, σαφώς και υφίσταται πρόβλημα ανταγωνισμού, αν όχι για τους πολύ μεγάλους παίκτες όπως η Endesa Hellas, σίγουρα για τους μικρότερους παίκτες που έχουν κάνει, ή προσπαθούν να κάνουν, την είσοδό τους στον χώρο.

Διότι απ’ ό,τι φαίνεται, πάμε σε ένα κρατικίστικο ”μοντέλο” απελευθέρωσης της αγοράς, όπου η ΔΕΗ επιλέγει κατά βούληση τους… συναγωνιστές της αντί να αφήνει τόπο σε ανταγωνιστές της!

Σε κάθε περίπτωση το παιχνίδι χοντραίνει και η ταμπέλα στην είσοδο γράφει ήδη ”μόνο για μεγάλα παιδιά”.

Οι υπόλοιποι μάλλον πρέπει να προσέξουν πολύ!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v