Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 10 2008

”Πάτησε γκάζι” η ΕΤΕ-Ποιοι έφαγαν τη… σκόνη της!

Δικαιολογημένα υπερήφανος για τα πεπραγμένα αλλά και συνετά συγκρατημένος στις προβλέψεις του εμφανίστηκε χθες στους δημοσιογράφους ο κ. Τάκης Αράπογλου.

Υπερήφανος διότι επί των ημερών του το συνολικό ενεργητικό ξεπέρασε τα 100 δισ. ευρώ, τα οικονομικά αποτελέσματα κινήθηκαν άκρως θετικά, ενώ, από πλευράς κεφαλαιοποίησης, η ΕΤΕ βρέθηκε στην 21η θέση στο πανευρωπαϊκό τραπεζικό στερέωμα.

”Περάσαμε πολλούς που ήταν πάνω από εμάς”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αράπογλου, αναφέροντας γνωστά ονόματα, όπως είναι η DEXIA, και όχι μόνον αυτή.

Πώς συνέβη αυτό:

Συνέβη διότι μέσα στο 2007 η μετοχή της ΕΤΕ ”έγραψε” +34,6%, όταν, επί παραδείγματι, η Commerzbank έκλεισε τον χρόνο με απώλειες 8,6%, η DEXIA με -17%, η SWEDBANK με -26,8%, ενώ η ERSTE ΒΑΝΚ είχε απώλειες 16,5% και η ΟΤΡ μηδαμινή άνοδο 2%.

Άλλωστε, και στον εσωτερικό ”στίβο” η απόδοση της ΕΤΕ ξεχώρισε σε σχέση με εκείνη της EFG (+8%) της Alpha (+9%) και της Πειραιώς (+15%).

Μεγαλύτερη σημασία όμως έχει η επίδοση της ΕΤΕ στο διεθνές ”πρωτάθλημα”, όπου το καλό χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων (στην εποχή των subprime δανείων), η μεγάλη καταθετική βάση, η επέκταση στις αναδυόμενες αγορές και γενικά το υψηλό growth ”έκαναν τη διαφορά” υπέρ της… Εθνικάρας.

Από την άλλη πλευρά, όπως είπαμε, ο κ. Αράπογλου φρόντισε να είναι και… συγκρατημένος.

Έτσι, κλείνοντας μια χρονιά μεγάλων προσδοκιών και αποδόσεων, δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι στόχος της ΕΤΕ και στο τρέχον έτος είναι η πιστή υλοποίηση του επιχειρηματικού της πλάνου όπως και ο υπολογισμός της αποτελεσματικότητας με δύο βασικούς δείκτες.

Την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων και τα κέρδη ανά μετοχή.

Άλλωστε σε μια περίοδο όπου, όπως και ο ίδιος σημείωσε, υπάρχει ενδεχόμενο επιβράδυνσης στη διεθνή ανάπτυξη (με επίκεντρο τις ΗΠΑ, στις οποίες είναι ορατός ο κίνδυνος ύφεσης) αλλά και αποκάλυψης περαιτέρω ζημιών από μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα του εξωτερικού, οι αγορές είναι εύλογο ότι μπορεί να παρουσιάσουν μεγάλες διακυμάνσεις.

Γι’ αυτό κι έχει σημασία η (ορθή) δήλωσή του: ”Η διοίκηση μιας τράπεζας έχει υποχρέωση να φέρνει καλά αποτελέσματα. Το με τι πολλαπλασιαστές αποτιμώνται όμως τα αποτελέσματα αυτά καθορίζεται από τις αγορές και από τη συγκυρία”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v