Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 21 2008

Ψάρια: Οι προβλέψεις, τα P/E και τα ”μαθήματα”

Με τις μετοχές των ιχθυοκαλλιεργειών να έχουν κατρακυλήσει το τελευταίο εξάμηνο και τους χρηματιστηριακούς δείκτες να φαίνονται ιδιαίτερα ελκυστικοί, στο επίκεντρο των επενδυτικών συζητήσεων βρίσκεται το κατά πόσον οι τιμές των ψαριών προβλέπεται να μειωθούν περαιτέρω μετά τις τιμές-ρεκόρ του 2006 και την ”άτσαλη” υποχώρησή τους το δεύτερο εξάμηνο του 2007.

Ρωτήσαμε αρκετούς παράγοντες του κλάδου, αλλά δεν λάβαμε ενιαία απάντηση. Άλλοι υποστήριξαν ότι ”μέχρι εδώ ήταν η πτώση”, ωστόσο οι ίδιοι ήταν εκείνοι που μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2007 δεν θεωρούσαν πιθανό το σενάριο της πτώσης...

Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι θα υπάρξουν μεν διαφοροποιήσεις τιμών στα ψάρια μέσα στο 2008, αλλά όχι καθολική πτώση.

Συγκεκριμένα, ”βλέπουν” πτώση στην τσιπούρα και άνοδο στο λαβράκι. Άρα, λοιπόν, υποστηρίζουν ότι οι επιδράσεις δεν θα είναι ίδιες για όλους και θα εξαρτηθούν από την ”τοποθέτηση” και την ευελιξία κάθε ομίλου.

Πάντως, όπως ισχύει στις περισσότερες περιπτώσεις, ”ουδέν κακόν αμιγές καλού”... Η υποχώρηση των τιμών αποτέλεσε ένα ακόμη ”μάθημα” προς τις ελληνικές εταιρίες, ότι θα πρέπει όχι μόνο να αυξάνουν την παραγωγή αλλά και να προσπαθούν για ανώτερο ποιοτικά προϊόν, που θα τους δώσει τη δυνατότητα να διαφυλάξουν ή και να διευρύνουν τα ποσοστά της κερδοφορίας τους στο μέλλον.

Υ.Γ.: Τα Ιχθυοτροφεία Σελόντα επιμένουν στην εκτίμηση που έκαναν για τα καθαρά κέρδη του 2007 (11,1 εκατ. ευρώ) και για τις προβλέψεις του 2008 (13,4 εκατ. ευρώ) και αν οι προβλέψεις αυτές επαληθευτούν, τότε μιλάμε για τρέχον P/E της τάξεως του 6,7...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v