Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 28 2016

Οι απογραφές εργαζομένων στο δημόσιο και η λερναία ύδρα

Οι απογραφές εργαζομένων στο δημόσιο και η λερναία ύδρα

Οσοι θέλουν να πάρουν μια ιδέα για την αναδιοργάνωση και την εξοικονόμηση πόρων στο δημόσι, μπορούν να δουν τα στοιχεία της επίσημης απογραφής του δημοσίου για τους προέδρους, τα άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τα όργανα διοίκησης των δεκάδων φορέων που λειτουργούν ως Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) στο δημόσιο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Βέβαια τα στοιχεία της απογραφής είναι λίγο δύσκολο να συγκριθούν με τα πρώτα χρόνια εφαρμογής του μέτρου, καθώς είτε οι πίνακες είναι διαφορετικοί, είτε λείπουν στοιχεία, είτε τα στοιχεία βρίσκονται σε διαφορετικό σημείο του πίνακα.

Μέχρι και τον Μάιο του 2015, δεν υπήρχαν στην απογραφή οι μισθοδοτούμενοι από το ελληνικό δημόσιο που εντάσσονταν στην κατηγορία «Πρόεδροι / Μέλη Δ.Σ. / Οργανα Διοίκησης» των ΝΠΙΔ. Τον Ιούνιο του 2015 μαθαίνουμε πως οι μισθοδοτούμενοι της συγκεκριμένης κατηγορίας είναι 1.728, ενώ υπάρχουν και άλλοι 1.259 που εντάσσονται σε «Λοιπές Ειδικές Περιπτώσεις» έκτακτου προσωπικού στα ΝΠΙΔ.

Πόσοι ήταν τον Οκτώβριο του 2016, δηλαδή προ διμήνου; Με βάση τα ίδια στοιχεία, υπήρχαν 1.770 που μισθοδοτούνταν ως «Πρόεδροι / Μέλη Δ.Σ. / Οργανα Διοίκησης», αλλά οι «Λοιπές Ειδικές Περιπτώσεις» είχαν αυξηθεί κατά περίπου 1.000 και έφταναν τις 2.149.

Από τον πίνακα της απογραφής μαθαίνουμε πως «οι λοιπές ειδικές κατηγορίες, αν και δεν αποτελούν μέρος του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης, αποτυπώνονται στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου (Απογραφή) για λόγους πληρότητας της συνολικής εικόνας, δεδομένης μάλιστα της υποχρέωσης πληρωμής τους μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής (όπως φυσικά πρόσωπα σε πρακτική άσκηση ή μαθητεία ή επαγγελματική κατάρτιση, αντιρρησίες συνείδησης, δικαιούχοι αποζημιώσεων με δικαστικές αποφάσεις, εκπαιδευτές, θεραπαινίδες ΥΕΘΑ, ιδιώτες μέλη επιτροπών, σχολικοί τροχονόμοι, υπότροφοι)».

Δηλαδή έπειτα από τόσα χρόνια δήθεν συγχωνεύσεων και δήθεν εξοικονόμησης, έχουμε τον ίδιο αριθμό στις διοικήσεις των ΝΠΙΔ και διπλάσιο έκτακτο προσωπικό των «Λοιπών Ειδικών Περιπτώσεων».

Θα ήταν βέβαια ενδιαφέρον, αν στους πίνακες της απογραφής υπήρχε και το μισθολογικό κόστος (μαζί με τις υπερωρίες και τα λοιπά πρόσθετα έξοδα) του συγκεκριμένου έκτακτου προσωπικού των ΝΠΙΔ.

Όπως και το συνολικό μισθολογικό κόστος ανά υπουργείο...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v