Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 18 2017

Ακόμα να βρεθεί η... μπάλα με τις αναθέτουσες αρχές

Ακόμα να βρεθεί η... μπάλα με τις αναθέτουσες αρχές

Πόσοι είναι τελικά οι φορείς που συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις στη χώρα μας; Ουδείς μπορεί να απαντήσει με ακρίβεια, ούτε καν η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ.), η οποία μεταξύ άλλων έχει αναλάβει και το έργο της καταμέτρησής τους.

Μέχρι πριν από τέσσερα χρόνια, οι αναθέτουσες αρχές υπολογίζονταν περίπου στις 5.500 και στόχος ήταν να περιορισθούν σε λιγότερες από 1.000. Με τον τρόπο αυτό, όπως υποστήριζε το υπουργείο Ανάπτυξης, θα υπήρχε μια εξοικονόμηση δαπανών άνω του 15%, καθώς οι δημόσιες προμήθειες θα γίνονταν πιο κεντρικά και συνεπώς πιο οικονομικά.

Είναι προφανές ότι ο στόχος δεν έχει επιτευχθεί, παρά το γεγονός ότι κάποιοι φορείς έχουν καταργηθεί ή συγχωνευθεί. Κι αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ. Στην αρίθμησή της, αναφέρονται 2.359 αναθέτοντες φορείς, ωστόσο η καταμέτρηση δεν έχει τελειώσει...

«Ο ακριβής προσδιορισμός του αριθμού των αναθετουσών αρχών και αναθετόντων φορέων της χώρας, με τα διαθέσιμα πληροφοριακά συστήματα δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί, λόγω των διαφορετικών κατηγοριοποιήσεων και καταλόγων που χρησιμοποιούνται από το καθένα αλλά και λόγω της μεταβλητότητας του δημόσιου χώρου ως αυτός εξελίσσεται δυναμικά στον χρόνο (συγχωνεύσεις ή διάσπαση φορέων, νέοι φορείς, κατάργηση υπαρχόντων φορέων κ.ά.)», επισημαίνει η Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ.

Είθε κάποια στιγμή να μάθουμε...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v