Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 13 2008

Η Πειραιώς και το ”μαγικό” Real Estate

Η Πειραιώς και το ”μαγικό” Real Estate
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες είναι ορισμένες ”λεπτομέρειες” στον ισολογισμό του ομίλου Πειραιώς. Για παράδειγμα, από την ανάλυση των εσόδων προκύπτει ότι ο πιο δυναμικός τομέας, αυτός που ”έδωσε” το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης σε σχέση με το 2006, ήταν τα ”Λοιπά Έσοδα” ή ”Έσοδα από λοιπές δραστηριότητες”.

Τα οποία παρουσίασαν αύξηση σε ποσοστό 74% παρακαλώ, όταν συνολικά τα έσοδα του ομίλου παρουσίασαν αύξηση κατά 33%.

Σε απόλυτο μέγεθος, αυτά τα λοιπά έσοδα έφτασαν στα 246 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 159 εκατ. ευρώ, ήτοι περίπου τα 2/3, αφορούσαν σε έσοδα από real estate!

Ήταν δε αυξημένα σε ποσοστό 60% σε σχέση με το 2006, γεγονός που τα καθιστά αυτό που λέμε ”μαγικό χαρτί”, που έπεσε στο τραπέζι των αποτελεσμάτων κι έκανε τη διαφορά.

Mόνο που σχεδόν τα μισά από αυτά τα έσοδα του 2007 δεν είναι ακριβώς… έσοδα, αλλά ”αναπροσαρμογή αξίας ακινήτων” ύψους 75 εκατ. ευρώ, όπως καταλάβαμε από τον ισολογισμό αλλά όπως και η ίδια η τράπεζα ενημέρωσε τους αναλυτές.

Κι αυτό βέβαια είναι απολύτως νόμιμο με βάση τα ΔΛΠ.

Άλλωστε και πέρυσι, αν δεν κάνουμε λάθος, είχε πάλι ”γράψει” ένα κονδύλι της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ, από αναπροσαρμογές αξίας ακινήτων, εκ των οποίων τα 38 εκατ. αφορούσαν σε περιουσία της θυγατρικής PICAR (City Link).

Για φέτος δεν ξέρουμε αν έχει συμβεί το ίδιο, αφού η PICAR δεν έχει ανακοινώσει ακόμη αποτελέσματα.

Δεν έχει και τόση σημασία όμως.

Αυτό που ξέρουμε είναι ότι η αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων ”χάρισε” στα αποτελέσματα του ομίλου 50 εκατ. ευρώ μεταξύ 2005 - 2006 κι άλλα 75 εκατ. μεταξύ 2006 - 2007.

Το ερώτημα είναι τι θα γίνει τώρα το 2008, καθώς αν δεν κάνουμε λάθος ο όμιλος της Πειραιώς έχει προβλέψει ότι για την τρέχουσα χρήση τα έσοδα από ”λοιπές” δραστηριότητες, βασικός κορμός των οποίων είναι, όπως είδαμε, το real estate, θα αυξηθούν από 246 εκατ. σε 300 εκατ. ευρώ!

Ο στόχος αυτός, λοιπόν, δεν αποκλείεται να αποδειχτεί… φιλόδοξος.

Διότι αν δεν υπάρξουν αναπροσαρμογές αξίας, φέτος, πολύ απλά τα υπόλοιπα ”λοιπά” έσοδα θα πρέπει σχεδόν να… διπλασιαστούν.

Θα ανέβουν άραγε πάλι οι αξίες των ακινήτων της ”δυναμικά”, όταν ήδη εμφανίζονται να ”πήραν” ΠΡΟΣΘΕΤΗ αξία 125 εκατ. ευρώ (περίπου… 42,5 δισ. παλιές δραχμές) σε δύο χρόνια; Γιατί η αγορά ακινήτων δεν φαίνεται να είναι στα καλύτερά της.

To θέμα έχει τη σημασία του για έναν όμιλο που αν και τραπεζικός είχε πέρυσι το 10% των εσόδων του (κι άρα σεβαστό μέρος των κερδών του) από το real estate και τις ”αναπροσαρμογές” του…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v