Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 12 2017

«Καμπανάκι» για τις ΑΕΕΧ με τον κλάδο στο… «καναβάτσο»

«Καμπανάκι» για τις ΑΕΕΧ με τον κλάδο στο… «καναβάτσο»

Στο πλαίσιο της επαναληπτικής γενικής συνέλευσης της 20ής Ιουνίου, θα συζητηθεί το θέμα της επιστροφής κεφαλαίου της Αιολικής Επενδυτικής, καθώς στην τακτική Γ.Σ. της Παρασκευής δεν υπήρξε η απαιτούμενη εκ του νόμου ελάχιστη απαρτία των δύο τρίτων (η συμμετοχή διαμορφώθηκε στο 58,62%)

Μέτοχοι μειοψηφίας βέβαια ρώτησαν να πληροφορηθούν την πρόταση της διοίκησης για το ύψος της επιστροφής, ωστόσο η διοίκηση κράτησε κλειστά τα χαρτιά της, περιοριζόμενη στο: «Η πρόταση του διοικητικού συμβουλίου θα αφορά ένα ποσό που θα προσπαθήσει να αφήσει ικανοποιημένους όλους τους επενδυτές».

Ωστόσο, το να έρχεται μια εταιρεία επενδύσεων που ήδη διαθέτει χαμηλό ύψος χαρτοφυλακίου (9,5 εκατ. στις 31/3/2017) και να επιστρέφει στους μετόχους της ένα ποσό «που θα προσπαθήσει να τους αφήσει ικανοποιημένους όλους» αποτελεί ζήτημα που θα πρέπει να προβληματίσει την εγχώρια επενδυτική κοινότητα.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο θεσμός των ΑΕΕΧ διέρχεται εδώ και πολλά χρόνια χαρακτηριστική και βαθιά κρίση. Από τις είκοσι περίπου εταιρείες του κλάδου έχουν απομείνει μόλις δύο. Σ’ αυτό μάλιστα «έβαλαν το χεράκι τους» και οι «συγγενείς» τράπεζες, απορροφώντας τις ΑΕΕΧ, ενίοτε μάλιστα εκμεταλλευόμενες και… φορολογικά κίνητρα!

Ακόμη όμως και οι δύο εναπομείνασες εταιρείες του κλάδου (Alpha Trust Ανδρομέδα και Αιολική) έχουν μειώσει κατά τα τελευταία χρόνια το (ήδη περιορισμένο) ενεργητικό τους (λίγο πάνω από τα 10 εκατ. ευρώ για την Alpha Trust Ανδρομέδα στις 31/3/2017) μέσα από επιστροφές κεφαλαίου.

Και οι μέτοχοι ψήφιζαν τις επιστροφές κεφαλαίου, όχι μόνο επειδή πολλοί από αυτούς είχαν ανάγκη ρευστότητας (βλέπε ΕΝΦΙΑ και λοιπές φορολογικές υποχρεώσεις), αλλά και επειδή εδώ και τόσα χρόνια έβλεπαν τις μετοχές των ΑΕΕΧ να διακρίνονται για τη χαμηλή τους εμπορευσιμότητα και για τα μεγάλα discount (εκπτώσεις) σε σύγκριση με την εσωτερική τους αξία.

Μάλιστα, το ύψος των discount κυμαινόταν συνήθως μεταξύ του 20% και του 50%!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v