Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 29 2017

Η Attica Bank και η ερμηνεία που τεντώνει το νόμο Χαρδούβελη

Η Attica Bank και η ερμηνεία που τεντώνει το νόμο Χαρδούβελη

Η Attica Bank αποτελεί τη μοναδική εμπορική τράπεζα που έκλεισε τη χρήση 2016 με ζημίες, το ύψος των οποίων ανήλθε σε 43,3 εκατ. ευρώ (σ.σ. προ φόρων).

Κανονικά, η εμφάνιση ζημιών θα έπρεπε να οδηγήσει σε αύξηση κεφαλαίου υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου καθώς η τράπεζα αδυνατεί να συμψηφίσει με φόρους αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση από το Δημόσιο, ύψους 13 εκατ. ευρώ.

Όμως το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας προτίθεται, όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr, να προτείνει στη γενική συνέλευση των μετόχων τη μη υπαγωγή της Attica στη σχετική διάταξη του νόμου Χαρδούβελη (άρθρο 27Α του Ν. 4172/2013)

Για το πώς θα γίνει κάτι τέτοιο δεν έχουν δοθεί διευκρινίσεις.

Αντίθετα, η διοίκηση της τράπεζας σημειώνει, τόσο στις ετήσιες καταστάσεις 2016, όσο και στις περιοδικές καταστάσεις α' τριμήνου 2017, ότι αν ερμηνευθεί πως η τράπεζα εμπίπτει στη διάταξη του νόμου, τα 13 εκατ. ευρώ της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης που δεν μπόρεσαν να συμψηφισθούν με φόρο εισοδήματος πέρυσι θα αντιλογιστούν εντός του 2017.

Βέβαια, μια τέτοια ερμηνεία θα… τεντώσει τόσο πολύ το νομοθετικό πλαίσιο για τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις και τον συνυπολογισμό τους στα βασικά εποπτικά κεφάλαια, που μπορεί να προκαλέσει παρέμβαση του SSM ή της DG Comp.

Ιδωμεν λοιπόν...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v