Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 18 2017

Νέο «σχέδιο αξιοποίησης ακινήτων» για τα ασφαλιστικά ταμεία

Νέο «σχέδιο αξιοποίησης ακινήτων» για τα ασφαλιστικά ταμεία

Άλλος ένας υπουργός Εργασίας προαναγγέλλει «σχέδιο αξιοποίησης των ακινήτων των ασφαλιστικών ταμείων». Το έκανε χθες η κα Εφη Αχτσιόγλου, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο.

Και εδώ αρχίζει το μπέρδεμα! Πόσα είναι τελικά τα ακίνητα των ασφαλιστικών ταμείων; Μια παλαιά έρευνα της ΗΔΙΚΑ ΑΕ, για την ανάπτυξη της βάσης δεδομένων «ΕΣΤΙΑ» με τα ακίνητα των ταμείων το 2013, μας ενημερώνει πως τα ακίνητα είναι 504 με αντικειμενική αξία 1,4 δισ. ευρώ. Τώρα στον δικτυακό τόπο της ΗΔΙΚΑ υπάρχει αναφορά στην «ΕΣΤΙΑ», αλλά όποιος πατήσει το link πάει στο... υπερπέραν!

Εσχάτως κυκλοφορεί πως μια ομάδα εργασίας που είχε συστήσει ο γενικός γραμματέας Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης εντόπισε περίπου 1.120 ακίνητα των ασφαλιστικών ταμείων! Τα 560 εξ αυτών είναι μάλιστα αναξιοποίητα, ετοιμόρροπα ή έχουν ήδη καταρρεύσει λόγω της χρόνιας εγκατάλειψης. Αλλα 340 έχουν παραχωρηθεί προς ενοικίαση και 60 χρησιμοποιούνται από τους ασφαλιστικούς φορείς.

Στο χαρτοφυλάκιο των ασφαλιστικών ταμείων δεν ανήκουν μόνο γνωστά κτίρια του κέντρου για τα οποία σήμερα διαγκωνίζονται ισχυροί ξενοδοχειακοί όμιλοι όπως το ακίνητο της Πανεπιστημίου και Κριεζώτου, το πρώην ξενοδοχείο «Εσπέρια», κτίρια στην Ομόνοια κ.λπ. Περιλαμβάνεται και πλήθος οικοπέδων, πολυκατοικίες κ.λπ. 

Πάντως, την ίδια στιγμή που η ιδιόκτητη περιουσία παραμένει αναξιοποίητη, τα ταμεία πληρώνουν μεγάλα ποσά για ενοίκια.

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι στην αγορά ακινήτων αναρωτιούνται αν τα ακίνητα των ασφαλιστικών ταμείων θα εξαιρεθούν από τον μακρύ κατάλογο της κρατικής περιουσίας που θα μεταβιβαστεί στο υπερταμείο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v