Επτά συνολικά άδειες με τιμή εκκίνησης για την διεκδίκηση της κάθε μίας τα 35 εκατ. ευρώ, προσφέρει τελικά το ελληνικό τηλεοπτικό «φάσμα» σύμφωνα με την χθεσινή απόφαση του ΕΣΡ.
Που σημαίνει ότι εφόσον διεκδικηθούν και οι επτά, το αποτέλεσμα για το ταμείο του Δημοσίου θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από 245 εκατ. ευρώ. Το ότι το ποσό αυτό είναι σχεδόν ίδιο με το προϊόν του «διαγωνισμού Παππά» , δεν είναι βεβαίως τυχαίο.
Ο προηγούμενος διαγωνισμός, έβαλε τον πήχη για το πόσα έσοδα θα πρέπει να αντλήσει το Δημόσιο, μια και η ακύρωση του, κατόπιν της απόφασης του Σ.τ.Ε, επί της διαδικασίας, δεν αναιρούσε το γεγονός ότι υπήρξαν τέσσερις πλειοδότες πρόθυμοι να δώσουν τα αντίστοιχα ποσά.
Από την άλλη πλευρά, οι 4 άδειες, γίνονται τώρα 7. Περισσότερες από πριν, αλλά πολύ λιγότερες απ όσες ήθελε η Ένωση Ιδιοκτητών των τηλεοπτικών σταθμών και όσοι άλλοι υπερασπίζονταν την άποψη ότι το «φάσμα» είναι απεριόριστο.
Το ερώτημα που θα βάλει η στήλη σε σχέση με αυτές τις εξελίξεις δεν είναι πολιτικό, είναι καθαρά οικονομικό. Αν δεχτούμε ότι 4 άδειες άξιζαν 245 εκατ. ευρώ, υπάρχει κάποιος που να εγγυάται ότι 7 άδειες αξίζουν το ίδιο ποσό;
Η απάντηση είναι μάλλον αρνητική, καθώς η «αξία» της κάθε άδειας εξαρτάται από το πλήθος των αδειών και μειώνεται όσο το πλήθος ανεβαίνει, ιδίως όταν υπάρχουν και άλλου είδους περιορισμοί (στην πλευρά της υποδομής, ανθρώπινης και υλικής) που δεν αποκλιμακώνουν το κόστος ομαλά σε σχέση με την αύξηση των συμμετεχόντων.
Τουναντίον είναι πιθανό ότι το λειτουργικό κόστος θα αυξηθεί για τον κάθε συμμετέχοντα, προκειμένου αυτός να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο σε σχέση με τους υπόλοιπους ανταγωνιστές.
Για να το πούμε πιο απλά, αν η άδεια ήταν… μία προφανώς θα άξιζε πολύ περισσότερα από 245 εκατ. ευρώ, μόνο και μόνο διότι ένας σταθμός, με δεδομένο αριθμό προσωπικού, υλικών μέσων κ.λ.π. θα είχε σχεδόν μονοπώλιο στο τηλεοπτικό κοινό.
Είναι λοιπόν το «7» το μαγικό νούμερο που θα φέρει τα «τουλάχιστον» 245 εκατ. ευρώ, θα ελαχιστοποιήσει τις κόντρες ισχυρών συμφερόντων, αλλά και θα «διασφαλίσει» σε κάποια λογικά πλαίσια τη βιωσιμότητα των συμμετεχόντων σε αυτή την ολιγομελή αγορά;
Το πρώτο και το δεύτερο σκέλος του ερωτήματος θα αποδειχτούν σχετικά σύντομα, το δεύτερο θα απαντηθεί στην… πορεία!
ΥΓ: To τι θα συμβεί αν δεν βρεθούν διεκδικητές και για τις επτά άδειες, ή αν αποδειχτεί σύντομα ότι η αγορά δεν σηκώνει τόσους τηλεοπτικούς σταθμούς, με υγιή οικονομικά στοιχεία, υποθέτω ότι καθένας μπορεί να το σκεφτεί….