Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 24 2017

Ηταν στραβό το κλήμα, το τρώει και η... Mifid II

Ηταν στραβό το κλήμα, το τρώει και η... Mifid II

Ελάχιστοι θα διαφωνούσαν -τουλάχιστον στη θεωρεία- για την ανάγκη προσαρμογής της ευρωπαϊκής (άρα και της ελληνικής) επενδυτικής αγοράς, στο πλαίσιο που θέτει η Κοινοτική Οδηγία της Mifid II, με γνώμονα τη σταθερότητα του συστήματος και την προστασία του μέσου επενδυτή (βλέπε χθεσινή αναφορά του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπου Γκότση).

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, ήταν στραβό το κλήμα…

Με αυτό τον τρόπο υποδέχονται -στις off the record συζητήσεις τους- τη διαδικασία προσαρμογών που καλούνται να υλοποιήσουν ενόψει Mifid II οι τράπεζες, οι χρηματιστηριακές εταιρείες, οι ΑΕΠΕΥ, οι ΑΕΕΔ και οι λοιπές εταιρείες του ευρύτερου επενδυτικού κλάδου.

Οι τράπεζες, που τρέχουν και δεν φτάνουν με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τα stress tests, καλούνται τώρα να διαθέσουν μπόλικο χρόνο και πολύ κόπο προκειμένου να εναρμονιστούν στα νέα δεδομένα, τα οποία απαιτεί η Κοινοτική Οδηγία. Και όλα αυτά για έναν τομέα (τον επενδυτικό) που εδώ και κάτι χρόνια έχουν αναγκαστεί να τον βάλουν στο… ρελαντί.

Οι χρηματιστηριακές εταιρείες που αναμένεται φέτος να γράψουν μεγάλες ζημίες για μια ακόμη χρονιά, καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη αλλά και να διαθέσουν πολύ παραγωγικό χρόνο, σε μια περίοδο που οι περισσότερες εξ αυτών (λόγω περικοπών προσωπικού) έχουν ξεμείνει από στελέχη.

Όσο για τις ΑΕΠΕΥ και τις ΑΕΕΔ (πρώην ΕΛΔΕ), σε γενικές γραμμές, μία από τα ίδια.

Δεν είναι όμως μόνο ο κόπος και το κόστος προσαρμογής.

Όλα δείχνουν πως οι νέες διαδικασίες θα αυξήσουν το λειτουργικό κόστος και θα πιέσουν τους μικρότερους «παίκτες» είτε να αποχωρήσουν από την αγορά, είτε να μετεξελιχθούν σε «πωλητές» των μεγαλύτερων ανταγωνιστών τους.

Γενικότερα, παρατηρείται σε αρκετούς παράγοντες της εγχώριας αγοράς κλίμα γκρίνιας, επειδή -όπως υποστηρίζεται- υιοθετούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο μοντέλα που απευθύνονται σε εταιρείες μεγαλύτερου μεγέθους από αυτό των ελληνικών.

Και επίσης γιατί, στην περίπτωση που παρατηρηθούν στην εγχώρια αγορά φαινόμενα «υπερ-ρύθμισης», τότε θα κινδυνέψουμε να… σκοτώσουμε την αγελάδα που φέρνει το γάλα, όπως άλλωστε υποστήριξε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Νίκος Καραμούζης.

ΥΓ: Η Mifid II θα επιταχύνει τη συγκέντρωση της αγοράς σε λιγότερους παίκτες, υποστήριξε ο πρόεδρος του ΧΑ Σωκράτης Λαζαρίδης.

ΥΓ Ι: Αληθεύει ότι η Mifid II έχει αντίθετες διατάξεις με Οδηγία προσωπικών δεδομένων που έρχεται το 2018;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v